Kitajsko-japonski spor: žrtvi nacionalizma sta književnost in šport

Iz kitajskih knjigarn so umaknili roman 1Q84 japonskega pisatelja Harukija Murakamija.

Objavljeno
24. september 2012 12.26
Posodobljeno
24. september 2012 15.00
Asia Disputed Islands
Zorana Baković, Peking
Zorana Baković, Peking
Medtem ko je Kitajska ta konec tedna umirila žogico in prepovedala nove demonstracije proti Japonski, se je v Tokiu v soboto na ulice podalo več kot tisoč protestnikov, ki so vzklikali skorajda enaka gesla kakor nacionalisti na drugi strani morja.

»Otoki so japonski,« se je glasilo sporočilo, ki se je kajpada nanašalo na arhipelag, ki ga Japonska imenuje Senkaku, Kitajska pa Diaoyu. Protesti so bili zelo glasni, a enako močno tudi nadzorovani, tako da so v bližino kitajskega veleposlaništva spuščali le skupine po pet ljudi, ki so samo vzklikali. Nasilnih akcij niso niti načrtovali, saj so organizatorji iz skupine Ganbare Nippon (Naprej, Japonska) hoteli prikazati popolno nasprotje med kitajskim vandalizmom in »našim, japonskim načinom« demonstriranja.

Kljub temu so gesla, ki so jih vzklikali, vsebovala dovolj groženj. Recimo »Nikoli ne bomo odpustili Kitajski«, »Imamo sile za zaščito svoje nacije«, pa vse do zahteve »Potopimo kitajske ladje v naših vodah«. Uradni Peking je namesto z glasom ljudstva spregovoril z diplomatskimi notami in Tokio obvestil, da je proslava 40. obletnice normalizacije dvostranskih odnosov, ki sta jo obe državi pripravljali za 27. september, odpovedana.

Žrtvi naraščajočega nacionalizma sta književnost in šport. Iz kitajskih knjigarn so umaknili roman 1Q84 japonskega pisatelja Harukija Murakamija, ki si je že pridobil veliko oboževalcev med kitajskim bralstvom. Čeravno oblasti niso izdale nobene uradne direktive, so poslovodje knjigarn začutili, da ni pravi trenutek za to, da bi kupcem postregli s prevodi japonskih pisateljev. Morda pa so se tudi ustrašili incidentov, ki bi utegnili nastati, če bi med stojnice s knjigami zašel kak zagrizen nacionalist.

Pretekli teden je Japonska s tekmovanja, ki poteka na Japonskem, umaknila svojo badmintonsko reprezentanco, medtem ko se je japonska namiznoteniška igralka Kasumi Išikava vrnila iz Kitajske dva dni pred začetkom turnirja, na katerem bi morala sodelovati. Razlog je bil v tem, da ji organizatorji niso mogli jamčiti osebne varnosti.

Nasprotno pa kitajska teniška zvezdnica Li Na ni hotela pomešati tenisa s politiko in se je na srečanju z novinarji pred začetkom turnirja Pan Pacific Open v Tokiu izognila vsakemu komentarju o kitajsko-japonskem sporu. Zatrdila je, da je malce bolehala, nato pa je bila tako zaposlena s predstavljanjem svoje knjige, da ni imela časa spremljati, kaj se dogaja na politični ravni.