Kitajsko vodstvo rešuje državljane in monopol na oblast

Vodstvo v Pekingu je od Libije zahtevalo dostop do letališč in pristanišč, da bi lahko iz te države čim prej evakuirali okoli 33.000 kitajskih delavcev.

Objavljeno
23. februar 2011 21.25
Zorana Baković, Peking
Zorana Baković, Peking
Peking – O prizadevanjih vlade, da bi čim bolje poskrbela za svoje državljane, od katerih jih je bilo nekaj ranjenih v spopadih med demonstranti in libijsko vojsko, obširno poročajo vsi državni mediji, katerih naloga je poudariti razliko med diktaturo Moamerja Gadafija in avtokracijo »s kitajskimi značilnostmi«.

Hkrati so v Pekingu in številnih drugih velikih mestih po vsej državi povečali število policistov, potem ko se je na spletu znova pojavil poziv k »jasminovi revoluciji«. Avtorji nepodpisanega pisma ljudi pozivajo, naj vsak konec tedna popoldne pridejo na posebej določene kraje v trinajstih mestih, vendar naj se le sprehajajo ali pretvarjajo, da so se tam znašli po naključju. »Že zaradi vaše navzočnosti se bo avtokratska vlada začela tresti od strahu,« je zapisano v pismu, ki se je v torek pojavilo na spletnem portalu v kitajskem jeziku Boxun.

Težko bi ugotovili, koliko od več kot 450 milijonov kitajskih uporabnikov interneta je lahko prebralo novo sporočilo, saj so oblasti že prejšnji konec tedna cenzurirale vsako spletno iskanje, v katerem se je pojavila beseda »jasmin«. Ker so Facebook, Twitter in večina drugih družabnih omrežij v kitajskem virtualnem prostoru že dolgo blokirani, so številni državljani že našli druge kanale, prek katerih dostopajo do forumov, na katerih se razpravlja o dogodkih na Bližnjem vzhodu.

Kitajski pisatelj Murong Xuecun je v Klubu tujih dopisnikov v Hongkongu pred novinarji izjavil, da se ljudje zaradi partijske cenzure vse pogosteje sprašujejo, ali se je kulturna revolucija sploh končala. Ko so ga vprašali, kaj meni o pozivih k »jasminovi revoluciji«, na katere se je prejšnji teden odzvalo več sto Kitajcev, pa je odgovoril: »Jasmin na Kitajskem cvete maja, zdaj pa je februar, tako da to zanj ni pravi čas. Vendar pa to ne pomeni, da si ne moremo zamisliti njegovega vonja.«

Medtem ko pozivi k mirnim protestom državljanom svetujejo, naj zahtevajo uvedbo sistema odgovornosti in transparentnosti, česar je v enostrankarskem režimu zagotovo najmanj, pa poskuša kitajsko vodstvo ljudem dokazati, da njihova eksistencialna varnost temelji na trdnosti. Samo politično trdna država lahko pošlje čartersko letalo v Tripoli in več tovornih ter ribiških ladij v libijska pristanišča, s katerimi bo svoje državljane rešila iz revolucionarnega kaosa. To je sporočilo, ki se skriva za vsakim poročilom o evakuaciji kitajskih delavcev, ki v Libiji delajo na naftnih poljih, pri gradnji železnic in v telekomunikacijskih projektih.

Časopisna agencija Xinhua je sporočila, da je prva skupina 83 kitajskih delavcev v sredo z avtobusi prispela v Egipt. Od tod se bodo z letali vrnili v svojo trdno domovino.