Kje je Edward Snowden?

V Rusijo je pripotoval njegov oče Lon, že pred tem pa se je srečal s štirimi vzorniki iz vrst ameriških tajnih služb.

Objavljeno
10. oktober 2013 18.28
RUSSIA-SECURITY-US-POLITICS-INTELLIGENCE-SNOWDEN-FATHER
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva - Znanemu ameriškemu žvižgaču Edwardu Snowdenu se je izmaknila nagrada Andreja Saharova za svobodo misli, s katero je evropski parlament nagradil pakistansko blogerko Malalo Jusufzai. Ne glede na to je bil v središču pozornosti.

Snowden je dobil tolažilno nagrado, saj je v Rusijo pripotoval njegov oče Lon Snowden. Danes je pristal na letališču Šeremetjevo, na katerem je bil njegov sin ujet več kot mesec dni. Novinarjem je dejal, da je Rusija edina država, kjer se njegov sin počuti varnega, za kar se je zahvalil Rusiji in ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. »Ne vem, kakšni so njegovi načrti, vem samo, da vse sile usmerja v svojo varnost,« je povedal takoj po pristanku. Pojasnil je, da ne gre za njegov zadnji obisk, da s sinom nima neposrednih stikov in da so mu ruske oblasti podelile večkratni vizum.

Spremljal ga je ruski odvetnik Anatolij Kučerena, ki je Edwardu organiziral začasni azil. Povedal je, da je njegov varovanec v Rusiji dobil več ponudb za delo, da namerava podaljšati svoj azil ter da nima namenov zanj zaprositi v tretji državi.

Že pred srečanjem z očetom se je Edward na neznani lokaciji srečal s štirimi Američani, ki so že pred njim začeli z razkrivanjem ameriških skrivnosti. Med njimi je bil tudi nekdanji visoki uslužbenec NSA-ja Thomas Drake, ki je po srečanju za AP povedal, »da Snowden ne obžaluje, ker se je odločil za razkritje strogo zaupnih informacij ter da poskuša živeti kar se da normalno življenje«.

Prvega avgusta je zapustil tranzitno cono Šeremetjeva, od takrat pa se je za njim izgubila vsaka sled. Spletni portal Life News, ki je povezan z ruskimi tajnimi službami, je takrat objavil fotografijo razvpitega ubežnika z nasmehom do ust, ki je v družbi Kučerene in sodelavke Wikileaksa Sarah Harisson po dolgem »ujetništvu« zapuščal letališče. V začetku tedna so tam objavili tudi domnevno prvo Snowdenovo fotografijo na svobodi, na njej pa moški s kozjo bradico, ki dejansko spominja na Snowdna, s polnim vozičkom odhaja iz nakupovalnega središča. »Fotografija je bila posneta v Moskvi,« so pospremili dokaj moten posnetek, za katerega so menda odšteli 3000 dolarjev.

»Na fotografiji so vidne samo ruske registrske tablice, kar pomeni, da je bila lahko posneta kjerkoli v Rusiji,« je ostal skrivnosten Kučerena. Pred tem je v intervjuju za tednik Itogi povedal, da se Snowden svobodno giblje po Rusiji, vendar ga je zaradi preobleke nemogoče prepoznati. »Lahko bi se sprehodil mimo vas, vendar ga ne bi spoznali. Gre za vprašanje oblačil in manjših popravkov pri njegovemu videzu,« je pojasnil njegov ruski rešitelj in dodal, da ga povsod spremljajo tudi varnostniki. »Živi skorajda kot revež, saj praktično nima denarja,« je še pojasnil.

Na Life Newsu so omenjeno trditev postavili pod vprašaj, češ da si je privoščil prav po ameriško poln voziček živil, opozorili pa so še, da je cesto prečkal izven označenega prehoda, za kar je v Rusiji zagrožena denarna kazen.