Kje je Xi Jinping?

Že dvanajst dni ni nihče videl prihodnjega kitajskega partijskega in državnega voditelja.

Objavljeno
12. september 2012 21.46
Zorana Baković, Peking
Zorana Baković, Peking
Peking – Na Kitajskem spet napovedujejo reforme, vendar jih ni mogoče pričakovati, dokler ne bo oblast pripravljena odkrito povedati, kdo je bil za volanom razbitega ferrarija in ali prihodnjega predsednika boli hrbet.

V sredo je minilo dvanajst dni, odkar podpredsednika Xi Jinpinga nihče več ni videl v javnosti. Zaradi izginotja človeka, ki velja za prihodnjega partijskega in državnega voditelja, se širijo različne teorije o tem, kaj se mu je zgodilo. Med drugim je slišati pojasnila, da se je umaknil iz javnega življenja zaradi išiasa ali pa je to storil zaradi radikalnih političnih reform.

Nekateri viri trdijo, da namerava Xi v Kitajski komunistični partiji uveljaviti nov duh reform, poskrbeti za nov val gospodarske liberalizacije in politične sproščenosti, hkrati pa seveda zagotoviti večjo preglednost, morda celo nekakšno »glasnost«. Pravijo, da se 59-letni podpredsednik prav zato ne udeležuje protokolarnih dogodkov in zdaj s skupino najliberalnejših reformistov pripravlja program, ki ga bo predstavil prihodnji mesec na 18. partijskem kongresu.

Kaj se dogaja za prepovedanimi zidovi?

Toda evropski mediji so nekje »slišali«, da se je poškodoval med igranjem nogometa z osebjem v Zhongnanhaiju (rezidenci najvišjega vodstva). Japonski kolegi so nato »izvedeli«, da se mu je vnel živec med plavanjem. In medtem ko je ministrstvo za zunanje zadeve trdilo, da novinarji »brez potrebe ugibajo, kaj se je zgodilo«, je kitajska partija s svojim ravnanjem pokazala, kakšno ozračje vlada v njej tik pred njenim 18. kongresom. Spet namreč prisega na reforme, hkrati pa še vedno skrbno prikriva popolnoma vsakdanje informacije o tem, kaj se dogaja za prepovedanimi zidovi.

Dogajanje pa je zelo pestro tako znotraj kot okoli rezidence najvišjih voditeljev Zhongnanhai, ki je bila nekoč sestavni del cesarske palače Prepovedano mesto. Na začetku meseca so vložili obtožnico proti policistu Wang Lijunu, ki je teden dni pred obiskom Xi Jinpinga v ZDA pritekel v ameriško veleposlaništvo v Chengduju in povedal vse, kar je vedel o partijskem sekretarju Chongqinga Bo Xilaiju. Zdaj lahko pričakujemo še eno razburljivo sojenje in tudi to bo predvidoma trajalo samo nekaj ur, kolikor so prejšnji mesec potrebovali sodniki, da so Bojevo ženo Gu Kailai obsodili na smrt, a hkrati preložili izvršitev kazni. Wanga so obtožili dezerterstva, zlorabe oblasti in prejemanja podkupnine, za takšno kombinacijo grehov pa bi ga lahko obsodili tudi na smrt. Brez preložitve kazni.

Spet lahko ugibamo, kako bo obsodba policista vplivala na Boja, ki je še naprej v priporu partijske disciplinske komisije, in ker ga še vedno niso vrgli iz partije, lahko sklepamo, da o njegovi usodi očitno odločajo na najvišji ravni. Ni zelo verjetno, da se mu bo uspelo izogniti sojenju in zaporni kazni, vendar je vprašanje o tem, kako sestaviti obtožnico proti njemu, ena najbolj zapletenih nalog kitajskega tožilstva. V njej morajo zapisati dovolj ostre besede, da pomirijo javnost in zgladijo spore med posameznimi frakcijami, vendar ne smejo biti preveč odločni, da ne bi sprožili uničujočega plazu dvomov o temeljnih moralnih načelih najvplivnejših družin na vrhu piramide oblasti.

Funkcija in ferrari

Nekaj dni po tem, ko so marca s položaja odstavili Bo Xilaija, se je po Pekingu razširila novica o skrivnostni prometni nesreči: zgodaj zjutraj se je črn ferrari zaletel v zid na četrtem obroču (eni od obvoznic, ki obkrožajo mesto). Najprej so se ljudje spraševali, ali je bil to morda Bojev sin, vendar so te govorice potihnile, takoj ko so dobro obveščeni opozorili, da Bo Guagua vozi rdeč ferrari, poleg tega pa ga takrat sploh ni bilo na Kitajskem, ampak je bil na Harvardu. Slišati je bilo, da je voznik umrl in da je bil za volanom skoraj gol, popolnoma goli dekleti, ki sta bili skupaj z njim v avtomobilu, pa sta bili hudo ranjeni.

O nesreči nekaj časa ni bilo slišati nič novega, dokler ni predsednik Hu Jintao začel imenovati svojih kadrov na pomembne partijske položaje, da bi skupaj s svojo frakcijo po menjavi generacij letos jeseni ohranil politični vpliv in nedotakljive položaje. Ko je svojemu varovancu Ling Jihuaju priskrbel samo položaj direktorja Združene fronte, to pa je položaj, s katerim ni mogoče računati na članstvo v politbiroju, je bilo odločitev mogoče povezati s črnim ferrarijem. Mrtvi voznik je bil Ling Gu, sin politika, ki so mu vsi napovedovali svetlo prihodnost, dokler spolne orgije v avtomobilu, vrednem nekaj sto tisoč evrov, niso ustavile njegove kariere.

Resne težave kitajske partije

Za takšnimi škandali se skrivajo resnejše težave kitajske partije. Zakaj imajo družinski člani partijskih kadrov tako veliko ferrarijev? In kdo se res bojuje proti korupciji, kdo pa ta boj izkorišča za prikrivanje svojega bogastva? Kdaj bodo lahko ljudje odkrito spregovorili o premoženju voditeljev? In kdaj bodo partijsko vodstvo volili po ustaljenem in zakonitem postopku, ne pa glede na naklonjenost in interese posameznikov?

Odgovor na vsa vprašanja je povezan z vzrokom Xijevega izginotja. Reforme ali išias? Preden bo mogoče odkrito povedati, da podpredsednika boli hrbet, bo sključeno držo kitajskih voditeljev še vedno mogoče razlagati kot politično stališče. In o reformah še dolgo ne bo ne duha ne sluha.