Kje so meje svobode govora?

V Parizu se je začelo sojenje urednikom francoskega tednika Charlie Hebdo, ki je februarja lani objavil sporne karikature preroka Mohameda.

Objavljeno
07. februar 2007 13.33
Pariz - V Parizu se je danes začelo sojenje urednikom francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo, ki je februarja lani objavil sporne karikature preroka Mohameda. Karikature je pred tem prvi objavil danski časnik Jyllands Posten in s tem vzbudil ogorčenje muslimanov po vsem svetu. Charlie Hebdo tožita dve vplivni islamski skupini, Pariška velika mošeja in Zveza islamskih organizacij Francije, sojenje pa velja za nekakšen preizkus meja svobode izražanja v Franciji.

Tedniku tokrat sodijo zaradi objave dveh od omenjenih karikatur ter zaradi objave tretje karikature, dela francoskega karikaturista Cabuja, na kateri Mohamed joče in v obupu vzklika: "Težko je, če te ljubijo bedaki."

Tožnika časniku očitata, da je s karikaturami na žaljiv način povezal muslimansko vero in terorizem in s tem "javno žalil skupino ljudi na osnovi njihove vere", zato zahtevata 30.000 evrov odškodnine. Poleg tega zahtevata, da na prvi strani objavi razsodbo, ko bo ta seveda sprejeta in le če bo v prid tožnikoma.

Francoski liberalni dnevnik Liberation je v znak solidarnosti s toženim tednikom danes objavil karikature, zaradi katerih se je ta znašel pred sodiščem, in v uvodniku med drugim poudaril, da "imajo v deželi Voltaira pravico kritizirati vero".

Skupina 50 priznanih francoskih intelektualcev, med katerimi je tudi več muslimanov, pa je v ponedeljek objavila odprto pismo, v katerem izražajo podporo tedniku in sojenje označujejo kot "testni primer za svobodo govora".