Kjer koli iz Evrope, kamor koli v ZDA

Poslanci Evropskega parlamenta so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu pozdravili napredek, ki sta ga v pogajanjih o odprtem nebu dosegli Evropska komisija in ZDA.

Objavljeno
13. marec 2007 15.50
Evropski parlament
Strasbourg - Poslanci Evropskega parlamenta so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu pozdravili napredek, ki sta ga v pogajanjih o odprtem nebu dosegli Evropska komisija in ZDA. Ob tem pa izrazili prepričanje, da napredek ne odpravlja le nekaterih ovir za gospodarstva obeh strani, temveč bo s krepitvijo konkurenčnosti prinesel prednosti zlasti potrošnikom oziroma letalskim potnikom.

Prosta pot iz Evrope v ZDA

Cilj pogajanj o odprtem nebu je, da bi lahko letalski potniki kjerkoli iz Evrope potovali kamorkoli v ZDA, je ob predstavitvi napredka v pogajanjih o odprtem nebu v Evropskem parlamentu poudaril evropski komisar za promet Jacques Barrot. Dodal je, da so bili dosedanji dvostranski dogovori med evropskimi državami in ZDA o letalskih prevozih diskriminatorni do podjetij, ki v dogovorih niso sodelovala.

V podrobnosti dogovora se komisar ni spuščal, izpostavil pa je, da je po dosedanjih pogovorih, ki se sicer vlečejo že več let, dogovor zelo uravnotežen. Poudaril je zlasti napredek, ki sta ga strani dosegli glede naložb evropskih podjetij v letalske družbe v ZDA in obratno in zagotovil, da ameriška stran v skladu z doseženim dogovorom po novem ne bo več mogla enostransko omejevati lastniških pravic evropskih naložbenikov.

Kritični do politične strategije Evropske komisije

Evropska komisarka za institucionalne odnose in komunikacijsko strategijo Margot Wallstroem je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu predstavila politično strategijo Evropske komisije za leto 2008. Poslanci so ob tem v razpravi opozorili, da je program komisije premalo konkreten, da za položaj v katerem se nahaja Evropa, ne zadostuje, prav tako premalo pozornosti posveča socialni razsežnosti delovanja Evropske unije.

"Napredek, solidarnost, varnost in svoboda ter močna in odprta Evropa v svetu, ostajajo strateški cilji Evropske komisije," je v parlamentu poudarila komisarka. Med glavnimi prihodnjimi izzivi komisije je izpostavila tri: energetiko in klimatske spremembe, lizbonsko strategijo za rast in zaposlovanje ter migracije.

V luči bližnjega praznovanja 50. obletnice podpisa Rimske pogodbe in sprejema berlinske deklaracije, je komisarka izrazila upanje, da bo vrh EU junija sprejel časovnico glede nadaljnje usode institucionalne prenove EU. "Ta je potrebna, saj Evropa potrebuje reforme," je dejala in dodala, da bi bila časovnica tudi pozitiven znak pred evropskimi volitvami.

Odbor Evropskega parlamenta glede Kosova podprl načrt ZN

Odbor Evropskega parlamenta za zunanje zadeve je včeraj zvečer sprejel osnutek poročila o prihodnosti Kosova in vlogi Evropske unije. V njem so člani odbora izrazili podporo načrtom Združenih narodov oziroma posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija glede območja, prvotna formulacija besedila poročila, ki je govorila o neodvisnosti Kosova, pa je na odboru ostala brez podpore.

Člani odbora so nato podprli načrt ZN glede Kosova in ocenili, da je načrt Ahtisaarija "zelo pomemben za stabilnost in razvoj celotne regije", so potrdili na odboru, kjer končno besedilo poročila še pripravljajo. Odbor je izrazil upanje, da bo kmalu sprejetja nova resolucija ZN, ki bo temeljila na načrtu Ahtisaarija, izrazil pa je tudi pripravljenost za zagotovitev dodatnih sredstev EU za Kosovo.
Evropski parlament bo o poročilu o prihodnosti Kosova in vlogi EU razpravljal in glasoval na zasedanju konec marca v Bruslju.