Klaus menda z dogovorom zadovoljen

Češki predsednik Vaclav Klaus se sicer osebno še ni odzval na četrtkov odgovor vrha EU na njegove zahteve glede Lizbonske pogodbe, a njegovi tesni svetovalci ocenjujejo, da je predsednikova zahteva izpolnjena in da Klaus ne bo postavljal novih pogojev.

Objavljeno
30. oktober 2009 14.04
Vaclav Klaus
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Bruselj - Češki predsednik Vaclav Klaus se sicer osebno še ni odzval na četrtkov odgovor vrha EU na njegove zahteve glede Lizbonske pogodbe, a njegovi tesni svetovalci ocenjujejo, da je predsednikova zahteva izpolnjena in da Klaus ne bo postavljal novih pogojev za končanje procesa ratifikacije nove evropske pogodbe na Češkem.

Češki premier Jan Fischer je v četrtek zvečer po koncu prvega dne vrha unije povedal, da Klaus pozna dogovor EU o izvzetju Češke iz Listine o temeljnih pravicah, ki ga je zahteval, in da z njim nima težav.

 

Klausov svetovalec Jiri Weigl pa je ocenil, da je dogovor EU dober. Povedal je tudi, da je Klausova edina zahteva izpolnjena in da predsednik ne bo postavljal novih pogojev za končanje procesa ratifikacije Lizbonske pogodbe.

 

Klaus se bo osebno na dogovor predvidoma odzval danes, s posebno izjavo ali na novinarski konferenci. Potrdil naj bi, da je pripravljen podpisati Lizbonsko pogodbo, če ji bo svoj blagoslov dalo tudi češko ustavno sodišče.

 

Medtem ko je bila zadnja politična ovira za uveljavitev Lizbonske pogodbe v četrtek odpravljena, EU namreč še čaka na odločitev češkega ustavnega sodišča o zahtevi skupine čeških senatorjev za presojo skladnosti pogodbe s češko ustavo.