Klaus postavil nove pogoje za ratifikacijo pogodbe

Evroskeptični češki predsednik Vaclav Klaus je postavil nove pogoje za ratifikacijo lizbonske pogodbe, in sicer hoče, da se k njej doda opombo, ki bo vezana na Listino temeljnih pravic.

Objavljeno
08. oktober 2009 11.56
Ma. J.
Ma. J.
Varšava - Potem ko so na drugem referendumu lizbonsko pogodbo potrdili Irci, je Poljska poleg Češke edina članica sedemindvajseterice, ki še ni zaključila postopka ratifikacije. S poljsko privolitvijo pa se pritisk na češkega predsednika Vaclava Klausa, ki podpis pogodbe vztrajno zavrača, trenutno z argumentom, da čaka na odločitev ustavnega sodišča, ki presoja skladnost lizbonske pogodbe z domačo ustavo, stopnjuje.

Češki premier Jan Fischer je sicer na včerajšnji videokonferenci s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom, švedskim premierjem Fredrikom Reinfeldtom in predsednikom Evropskega parlamenta Jerzyjem Buzekom izrazil prepričanje, da bo Češka kljub zapletom lizbonsko pogodbo ratificirala še letos.

Klaus postavil nove pogoje za ratifikacijo pogodbe


Evroskeptični češki predsednik Vaclav Klaus je postavil nove pogoje za ratifikacijo lizbonske pogodbe, in sicer hoče, da se k njej doda opombo, dolgo dva stavka, ki bo vezana na Listino temeljnih pravic.

Nov pogoj je Klaus postavil v telefonskem pogovoru s predsedujočim Svetu EU, švedskim premierjem Fredrikom Reinfeldtom, ki pa se s Klausovo zahtevo ne strinja. "Rekel sem mu, da je to napačno sporočilo ob napačnem času, saj je proces že pri kraju," je dejal švedski premier.