Kljub pomoči sonarja in brezpilotnih letal pogrešane Antonie niso našli

Hrvaški policisti so iskanje Antonie znova zaključili brez rezultatov. Iščejo jo le še slovenski policisti in vojaki.

Objavljeno
28. junij 2011 11.37
Posodobljeno
28. junij 2011 11.51
E. S., Ma. Ja., Delo.si
E. S., Ma. Ja., Delo.si
Zagreb − Zaradi preutrujenosti policistov in reševalcev, pa tudi psov, ki sodelujejo pri iskanju najstnice, so iskalno akcijo prekinili okoli tretje ure popoldne. Kot poroča Jutarnji list, bodo z iskanjem nekaj časa nadaljevali le še slovenski policisti in vojaki, ki so južnim sosedom na pomoč priskočili s posebnim sonarjem.

Pri iskanju je danes sodelovalo še več policistov in potapljačev kot včeraj. Preiskali so širše območje med naseljema Oklaj in Kistanja, reko Krko in jezero Brljan − osumljenec za dekletov umor Dragan Paravinja je policistom namreč natanko opisal kraj, kjer je truplo dekleta odvrgel v reko −, toda njihovo iskanje tudi danes ni obrodilo sadov.

Pri iskanju sta sodelovali tudi hrvaška in slovenska vojska. Kot je za STA povedal tiskovni predstavnik hrvaškega notranjega ministrstva Krunoslav Borovec, ima slovenska vojska namreč edina v regiji napravo, ki zazna človeška trupla v vodi ali pod plazom.

Na podlagi neposrednega dogovora med generalnim direktorjem policije Jankom Gorškom in šefom hrvaške policije Oliverjem Grbićem so se takoodločili, da se akciji iskanja pogrešane 17-letnice pridruži tudi slovenski policist, potapljač Specialne enote, na pobudo Gorška pa so se z opremo in potapljači v akcijo iskanja vključili tudi pripadniki Slovenske vojske.

Slovenska ekipa je včeraj odpotovala na Hrvaško in skupaj s hrvaškimi policisti davi zgodaj zjutraj začela z iskanjem pogrešanega dekleta. Pri iskanju so uporabili vlečni sonar, ki omogoča pregled rečnega dna v širini do 50 metrov. Sonar spustijo v vodo na deset odstotkov celotne globine vode. Deluje po načelu odbijanja zvokov od predmetov v vodi, na računalniku, ki sprejme povratno informacijo, pa so vidni njihovi obrisi. V Sloveniji so napravo že uspešno uporabili pri preiskovanju Soče in Trbojskega jezera.

Paravinja kmalu izročen Hrvaški?


Kot je znano, je Dragan Paravinja umor že priznal. Včeraj so ga iz Banja Luke premestili v pripor v Sarajevu. Kmalu naj bi stekel postopek izročitve bodisi Hrvaški bodisi Srbiji, saj ga zaradi zločinov iščeta obe državi. Hrvaški mediji se medtem sprašujejo, kako je sploh mogoče, da je večkrat obsojeni posiljevalec, ki je domnevno spolno napadel kar dvanajst žensk, prosto hodil po državi.