Kljub zanikanju holokavsta Irvingu znižali kazen

Kontroverzni britanski zgodovinar David Irving, ki ga je sodišče na Dunaju zaradi laži o nacističnih zločinih februarja letos obsodilo na tri leta zapora, bo kmalu spet na prostosti.

Objavljeno
20. december 2006 14.42
Kontroverzni zgodovinar David Irving
Dunaj - Kontroverzni britanski zgodovinar David Irving, ki ga je sodišče na Dunaju zaradi laži o nacističnih zločinih februarja letos obsodilo na tri leta zapora, bo kmalu spet na prostosti. Prizivno sodišče je namreč Irvingu preostanek zaporne kazni danes spremenilo v dve leti pogojnega izpusta, in sicer zaradi "neobičajno dolgega obdobja, ki je minilo od storitve kaznivega dejanja", ter "doslej neoporečne preobrazbe obtoženca".

Septembra letos je avstrijsko vrhovno sodišče potrdilo februarsko obsodbo Irvinga, glede zaporne kazni, ki mu je bila dosojena in zaradi katere sta tako obramba kot avstrijsko tožilstvo vložila pritožbo, pa se ni izreklo. Prizivno sodišče je danes odločilo, da je bila kazen glede na okoliščine previsoka. Poleg tega bo Irving po odhodu iz zapora nemudoma zapustil Avstrijo in se vrnil v Veliko Britanijo, zaradi česar nevarnost ponovitve kaznivega dejanja ne obstaja.

Irving je v zaporu od novembra lani, ko ga je avstrijska policija aretirala ob vstopu v državo. Obtožili so ga, da je na več predavanjih pred skrajnimi desničarskimi organizacijami v Avstriji leta 1989 odkrito zanikal holokavst nad Judi med drugo svetovno vojno in s tem kršil avstrijsko zakonodajo.

68-letni Irving se je ob začetku sojenja presenetljivo izrekel za krivega. Obenem je priznal, da se je v svojih trditvah, da plinske celice v nacističnih koncentracijskih taboriščih niso obstajale, zmotil ter dejal, da zdaj priznava, da so nacisti med drugo svetovno vojno sistematično uničevali Jude.