Kmalu postavitev protiraketnega ščita na Poljskem?

Poljska vlada je ZDA uradno sporočila, da je zainteresirana za začetek pogajanj o možnosti postavitve dela ameriškega protiraketnega ščita na ozemlju Poljske.

Objavljeno
24. februar 2007 18.28
Protiraketni scit Poljska Ceska
Varšava - Poljska vlada je ZDA uradno sporočila, da je zainteresirana za začetek pogajanj o možnosti postavitve dela ameriškega protiraketnega ščita na ozemlju Poljske. Poljsko zunanje ministrstvo je namreč v izjavi za javnost sporočilo, da je ameriškemu veleposlaništvu v Varšavi v zvezi s tem v petek izročilo uradno diplomatsko noto. Gre za še formalni korak, potem ko je poljski premier Jaroslaw Kaczynski pred tem že izrazil interes za postavitev ščita.

Začetek poganja še ni znan

Kot je v izjavi zapisalo ministrstvo, bodo morali vsi sporazumi, ki bi sčasoma lahko bili sklenjeni, "prispevati h krepitvi varnosti za Poljsko, ZDA in mednarodne varnosti". Na ameriškem veleposlaništvu zadeve še niso komentirali. Zaenkrat tudi ni znano, kdaj naj bi se pogajanja začela.

ZDA želijo na ozemlju Poljske namestiti deset prestreznih baz, na sosednjem Češkem pa radarsko postajo. S tem naj bi po navedbah ameriške administracije preprečevali morebitne raketne napade na ZDA in Evropo iz držav Bližnjega vzhoda. Ameriški protiraketni ščit sicer že vključuje prestrezni bazi na Aljaski in v Kaliforniji, ki naj bi ZDA varovale pred napadi Severne Koreje, o možnosti namestitve dela tega obrambnega sistema pa se z Washingtonom pogaja tudi Velika Britanija.

Rusija nasprotuje namestitvi ščita

Medtem Rusija namestitvi delov protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem ostro nasprotuje. Poveljnik ruskih raketnih sil Nikolaj Solovcov je v ponedeljek celo opozoril, da je Rusija sposobna uničiti protiraketni sistem v Vzhodni Evropi, ter Češko in Poljsko posvaril, da bosta možni tarči ruskega raketnega napada, če bosta ameriški predlog sprejeli. Izjave ruskega političnega vrha so bile doslej sicer manj ostre.