Kmalu rešitev ustavne krize?

Na današnjem srečanju v Kijevu je prokremeljski Janukovič izrazil pripravljenost na kompromis, če bo prozahodni Juščenko spremenil odločitev o razpustitvi parlamenta.

Objavljeno
04. april 2007 20.46
Juščenko in Janukovič za skupno mizo
Kijev - Ukrajinski predsednik in premier, Viktor Juščenko in Viktor Janukovič, sta na današnjem srečanju v Kijevu skušala poiskati izhod iz ustavne krize, v katero je zašla država. Janukovič vztraja, da sta bili ponedeljkovi odločitvi Juščenka o razpustitvi parlamenta in sklicu predčasnih volitev nezakoniti. Zatrdil je tudi, da koalicija priprav na volitve ne bo začela, dokler jih ne bo potrdilo ustavno sodišče, ki naj bi odločilo do konca tedna.

Prokremeljski Janukovič je pred srečanjem izrazil pripravljenost na kompromis, če bo prozahodni Juščenko spremenil odločitev o razpustitvi parlamenta. "Obstaja možnost za končanje krize. Vse je odvisno od predsednika," je dodal po navedbah dpa. Juščenkov tabor pa vztraja glede predčasnih volitev 27. maja. "Sedaj se začenja predvolilna kampanja," je izjavil namestnik vodje predsednikovega urada Viktor Bondar.

Poslanci so medtem danes v parlamentu nadaljevali delo. Z 254 glasovi za in 226 glasovi proti so sprejeli resolucijo, s katero so uvedli poseben delovni urnik. V skladu z dokumentom se bodo sestali na izrednih plenarnih zasedanjih, ki jih bo sklical predsednik parlamenta.