Kmetijski ministri EU o ptičji gripi

V Bruslju kmetijski ministri razpravljajo o ptičji gripi in ruskem embargu na meso iz EU. Srečanja se prvič udeležuje novi minister za kmetijstvo Jarc, ki se je sestal z evropsko komisarko za kmetijstvo Fischer Boel.

Objavljeno
19. marec 2007 16.03
Iztok Jarc
Bruselj - Kmetijski ministri Evropske unije, med njimi prvič slovenski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc, so danes v Bruslju pričeli zasedanje. Še pred pričetkom se je minister Jarc na kratko sestal s komisarko za kmetijstvo in razvoj podeželja Mariann Fischer Boel, s katero sta se načeloma dogovorila za obisk v Sloveniji. Zasedanje ministrov je pospremil tudi protest proti preložitvi prepovedi inkubatorskih kletk za kokoši.

Jarc in komisarka Fischer Boel se bosta proti koncu prve polovice leta sestala na pogovoru glede priprav Slovenija na predsedovanje EU. Načelno sta se dogovorila tudi za komisarkin obisk v Sloveniji.

Ministri o embargu Rusije na uvoz mesa

Ministri so se danes seznanili tudi s stanjem na področju ptičje gripe. Evropska komisija je države obvestila o najnovejšem stanju ob zadnjih izbruhih te bolezni na Madžarskem in v Veliki Britaniji. Kot so sporočili diplomatski viri, povezava med ptičjo gripo v obeh državah še ni potrjena.

Na dnevnem redu je bil tudi ruski embargo na uvoz poljskega mesa. Kot je znano, bosta Evropska komisija in Poljska temeljito preučili poročila ruskih inšpektorjev o veterinarskem in fitosanitarnem nadzoru kakovosti poljskega mesa ter poskušali najti rešitev ter Moskvo prepričati, da ni razlogov za ohranitev embarga. Komisija je ruskim oblastem tudi zagotovila, da jim bo posredovala poročila članic o kakovosti njihovih mesnih proizvodov, vendar, kot so danes potrdili viri blizu Evropske komisije, vse članice niso navdušene nad posredovanjem vseh podatkov Rusiji.

Današnje srečanje ministrov je pospremil tudi protest organizacije CIWF - Compassion in World Farming. EU naj bi namreč z letom 2012 prepovedala inkubatorske kletke za kokoši, ki nesejo jajca, organizacija CIWF pa opozarja, da tej načrtovani prepovedi grozi preložitev na kasnejše obdobje - nekatere članice naj bi želele prepoved odložiti za več let. Kot poudarjajo v CIWF, so omenjene kletke tako male, da se živali ne morejo niti normalno gibati, kar vodi v osteoporozo, tako da imajo številne kokoši zaprte v te kletke polomljene kosti.

Ministri ob kosilu razpravljajo o nadzoru nad prehrambeno verigo in možnostih za izboljšanje, popoldne pa se bodo posvetili prostovoljni modulaciji, s katero se Evropski parlament ni strinjal in je zaradi tega zablokiral 20 odstotkov proračuna za razvoj podeželja za letošnje leto. Kmetijski minister predsedujoče Nemčije Horst Seehofer naj bi predstavil nov kompromisni predlog, za njegovo sprejetje pa je potrebno zagotoviti soglasje med sedemindvajseterico.