Koalicijske sile ubile tudi 13-letno deklico

V operaciji koalicijskih sil v Afganistanu so bili med spopadi z uporniki ubiti štirje domnevni talibi in 13-letna deklica.

Objavljeno
12. december 2006 11.27
Pripadnik ameriške vojske v Afganistanu
Kabul - V operaciji mednarodnih koalicijskih sil pod vodstvom ZDA in afganistanske vojske na vzhodu Afganistana so bili danes ubiti štirje domnevni talibi in 13-letna deklica. Vojaki so v neki vasi v provinci Host domnevne štiri talibanske upornike pozvali k mirni predaji, vendar so osumljenci začeli streljati na koalicijske vojake. Štirje "za vojsko primerni moški" in 13-letna deklica so bili ubiti, 8-letna deklica je bila ranjena, je sporočila vojska.

Na podlagi verodostojnih podatkov naj bi kraj napada služil kot zatočišče skrajnežev, je pojasnila ameriška vojska in dodala, da so že sprožili preiskavo incidenta, ki je terjal civilno žrtev.
Vodja skrajne afganistanske skupine Hezb-e-Islami Gulbudin Hekmatjar pa je preko videoposnetka danes zatrdil, da bodo ameriške sile pregnali iz Afganistana, tako kot so pred njimi sovjetske sile. Hekmatjar je v enem redkih sporočil še zatrdil, da ZDA čaka enaka usoda kot nekdanjo Sovjetsko zvezo.

Hekmatjar je bil vodja mudžahidov, ki so se v 80. letih prejšnjega stoletja borili proti sovjetski okupaciji. Med državljansko vojno, ki je v 90. letih zahtevala več deset tisoč življenj, je bil za krajši čas tudi premier.