Koalicijski pogovori zaradi pritožb na kosovske volitve prestavljeni

Zaradi treh pritožb na končne izide parlamentarnih volitev na Kosovu so bile stranke primorane preložiti za danes napovedan začetek koalicijskih pogovorov o oblikovanju nove vlade

Objavljeno
07. februar 2011 17.09
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Priština - Če bo vrhovno sodišče odločitev o pritožbah sprejelo še danes, bi se lahko koalicijska pogajanja začela v torek.

Kosovska volilna komisija je konec januarja razglasila uradne izide parlamentarnih volitev, ki so potekale 12. decembra in bile nato ponovljene. Največ, 34 sedežev, je pripadlo Demokratski stranki Kosova (PDK) premiera Hashima Thaqija, za njo pa se je uvrstila Demokratična zveza Kosova (LDK) s 17 sedeži.

Stranki Samoopredelitev je pripadlo 14 sedežev, Zvezi za prihodnost Kosova (AAK) 12 sedežev, Novi kosovski zvezi jih je pripadlo osem, Srbski neodvisni liberalni stranki pa prav tako osem, poroča slovenska tiskovna agencija STA.

Izmed drugih srbskih strank, ki so se še potegovale za sedeže v parlamentu, so Združeni srbski listi pripadli štirje sedeži, en sedež pa še Srbski socialdemokratski stranki Kosova in Metohije. Deset sedežev pa bo po sistemu pozitivne diskriminacije pripadlo tudi nealbanskim in nesrbskim strankam.