»Kodeks džihada« resna grožnja Al Kaidi

Pripadniki Libijske islamske borbene skupine so spisali "Kodeks džihada", ki bo prekinil njihovo dolgoletno podporo teroristični mreži Al Kaidi ter na novo ovrednotil sam pomen svete vojne.

Objavljeno
11. november 2009 16.19
Da. O.
Da. O.
Tripoli - V najbolj varovanem libijskem zaporu, kjer so zaprti pripadniki ekstremistične organizacije Libijske islamske borbene skupine (LIFG), se v zadnjih nekaj letih ukvarjajo z idejo o t. i. "Kodeksu džihada". Ameriška televizijska hiša CNN bo namreč 15. novembra objavila dokumentarec o tem novem kodeksu, ki so ga spisali pripadniki LIFG. Izpostavili bodo predvsem tisto poglavje kodeksa, ki nasprotuje Al Kaidinemu konfliktu z libijskim predsednikom Moammarjem Gadafijem, saj menijo, da tovrsten konflikt ni v skladu z islamskimi zakoni.


Dokument, ki obsega 417 strani je rezultat dvoletnih pogajanj pripadnikov LIFG z libijskimi varnostnimi silami. V kodeksu pozivajo k ponovnem premisleku o samem pomenu džihada, saj bi ta moral "spoštovati etične norme in moralo, saj se bojujejo za Boga". To pomeni, da je prepovedano ubijanje otrok, žensk in duhovnikov, prav te vrednote pa "ločujejo džihad (sveta vojna) od preostalih vrst vojna v svetu".


Kodeks je dobil široko podporo nekaterih verskih voditeljev na Bližnjem vzhodu, razprava o njem pa se je pričela tudi v ZDA. Kodeks želi prekiniti dosedanjo prakso vsakodnevnega sklicevanja na džihad, ki pa se lahko uporablja, kadar se katera muslimanska država znajde pod okupacijo (navadena sta Irak in Afganistan), vendar pri boju ne sme prihajati do civilnih žrtev, kar je v popolnem nasprotju z Al Kaidinem načinom bojevanja.


Pripadniki LIFG so do sedaj sicer zvesto podpirali Osamo Bin Ladna, vendar že od samega začetka zavračajo idejo o "globalnem džihadu". Nekdanji voditelj LIFG Noman Benotman je že leta 2000 pozval Osamo, naj ne napada ZDA, saj bo to prineslo "več škode kot koristi".


Bin Laden je namreč večkrat izkazal naklonjenost gibanju LIFG, saj ga smatra za pomembnega akterja v muslimanskem svetu. Dokumenti ameriških obveščevalnih služb nazorno kažejo, da je v sami Al Kaidi daleč največ borcev prav iz Libije.