Kohl mirovni nobelovec?

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je za Nobelovo nagrado za mir predlagal nekdanjega nemškega kanclerja Helmuta Kohla.

Objavljeno
02. april 2007 22.06
Helmut Kohl
Bruselj - Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je za Nobelovo nagrado za mir predlagal nekdanjega nemškega kanclerja Helmuta Kohla. "Ime Helmut Kohl bomo vedno povezovali s ponovno združitvijo Nemčije," je zapisal Barroso v pismu, ki ga je danes poslal odboru za Nobelovo nagrado v Oslu.

"Dejstvo, da Evropska unija letos lahko praznuje 50. rojstni dan in ima 27 svobodnih članic, je posledica odločenosti politikov, kakršen je Helmut Kohl," je še pojasnil predsednik Evropske komisije.

Kohl bo nagrajen z 1,1 milijona evrov?


Dobitnika letošnje Nobelove nagrade za mir bodo po napovedih razglasili 12. oktobra. Nagrade, vredne 10 milijonov švedskih kron (okoli 1,1 milijona evrov), vsako leto podelijo 10. oktobra, ob obletnici smrti ustanovitelja sklada Alfreda Nobela, švedskega industrialca in izumitelja dinamita.

Prestižna priznanja podeljujejo za posebne dosežke v dobrobit in za napredek človeštva, od prve podelitve leta 1901 pa jih je prejelo okoli 700 ljudi in ustanov z vsega sveta. Lani sta nagrado prejela Muhammad Yunus iz Bangladeša, leta 1940 rojeni ustanovitelj banke Grameen, in omenjena banka.