»Koledar zaključka pogajanj je v rokah Hrvaške«

»Na področju pravosodja in človekovih pravic je Hrvaška dosegla znaten napredek«, ugotavlja vmesno poročilo, ki ga je danes sprejela evropska komisija. V dokumentu, ki ga je pridobilo Delo, evropska komisija opozarja kandidatko na »nadaljnje napore, ki še preostajajo, posebej pri podajanju dokazov o doseženem napredku pri pravosodju in v boju proti korupciji, kaznovanju vojnih zločinov in urejevanju preostalih problemov pri vračanju beguncev«.

Objavljeno
02. marec 2011 14.50
Božo Mašanović, Bruselj
Božo Mašanović, Bruselj
Bruselj - Komisija zato »spodbuja Hrvaško, naj pospeši prizadevanja, da bi uresničila vse pogoje za zapiranje tega poglavja«, ki je bilo odprto šele junija lani, ker kandidatka ni zagotovila popolnega sodelovanja s haaškim sodiščem. V Berlaymontu poudarjajo, da bodo »še nadalje budno spremljali napredek Hrvaške in jo podpirali s tehničnim znanjem in finančno pomočjo, da bi ji omogočili izpolnitev pogojev v tem poglavju«.

»Takoj ko bo komisija ocenila, da je Hrvaška izpolnila vse pogoje, bo pripravila zaključno poročilo o izpolnjevanju pogojev za zapiranje poglavja in poslala svetu EU predlog zaključnega pogajalskega stališča Unije«, končuje dokument, ki ne omenja, kdaj bi kandidatka lahko končala maraton, ki traja že od oktobra 2005. Madžarsko predsedstvo želi zaključno pristopno konferenco sklicati do konca junija, vendar današnje poročilo ne omenja nobenega roka.

Tudi Natasha Butler, predstavnica komisarja za širitev Štefana Füleja, ni želela podrobneje govoriti o rokih, češ da širitvena politika komisije ne temelji na datumih, pač pa na pomembnih reformah, ki jih morajo izpolniti kandidatke. »Koledar ni v naših rokah, ampak v hrvaških«, je zaključila Butlerjeva.