Komisija bo tudi pomagala Afganistanu

Evropska komisija želi Afganistanu do leta 2010 nameniti novih 600 milijonov evrov pomoči Denar bo namenjen reformi pravosodnega sistema ter razvoju podeželja.

Objavljeno
26. januar 2007 15.41
Benita Ferrero-Waldner, evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko, ob njej Ursula Plassnik, avstrijska zunanja ministrica
Bruselj - Evropska komisija želi Afganistanu do leta 2010 nameniti novih 600 milijonov evrov pomoči, so danes sporočili v Bruslju.

Denar bo namenjen trem ključnim ciljem: reformi pravosodnega sistema, razvoju podeželja s poudarkom na alternativah proizvodnji maka za zdravje, so sporočili v Bruslju.

Podrobnejši načrt bo komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner predstavila v ponedeljek na srečanju ministrske trojke EU-Afganistan v Berlinu. Na njem bodo med drugim ocenili izvajanje okvira Afghanistan Compact za sodelovanje med afganistansko vlado in mednarodno skupnostjo. Razpravljali bodo tudi o možnostih za prispevek unije pri učinkovitejšem zagotavljanju reda in miru v državi, boju proti trgovini z mamili, govorili pa bodo še o regionalnih vprašanjih, vključno z odnosi med Afganistanom in Pakistanom.

Bruselj za okrepljeno upravo in vladavino prava

Komisarka Waldnerjeva je prepričana, da težav v Afganistanu ni moč rešiti brez okrepljene uprave in spoštovanja vladavine prava. Rešitev za razširitev vladne oblasti v province na podeželju in izkoreninjenje proizvodnje mamil, ki državo politično in gospodarsko destabilizirajo, vidi v krepitvi javne uprave in še posebej sodnega sistema. EU naj bi na ta način skupaj z afganistansko policijo dosegla izboljšanje odkrivanja in pregona na vseh ravneh.

Komisija je ob tem poudarila, da je v obdobju med letoma 2002 in 2006 Afganistanu namenila več kot milijardo evrov pomoči, kar je več, kot se je zavezala. Skupaj s prispevki posameznih članic EU pa je pomoč unije tej državi v omenjenem obdobju znašala 3,7 milijarde evrov, kar je 600 milijonov več, kot je povezava prvotno nameravala.

Komisija bo za okrepitev sodnega sistema na afganistansko notranje ministrstvo, vrhovno sodišče ter urad državnega tožilca v naslednjih mesecih poslala strokovnjake, ki naj bi prispevali k boljši kadrovski zasedbi organov in uvedli etični kodeks. EU želi okrepiti upravo tudi na lokalni in regionalni ravni, da bi zagotovila spoštovanje vladavine prava v provincah.

Evropske spodbude za razvoj afganistanskega podeželja

Razvoj podeželja pa komisija vidi v spodbujanju tudi druge proizvodnje in ne zgolj maka. "Ljudi želimo spodbuditi, da bi živeli še od česa drugega," je danes v Bruslju poudarila tiskovna predstavnica komisarke Emma Udwin.

Kljub siceršnjemu porastu proizvodnje opija v državi, komisija vidi napredek in upad proizvodnje na tistih območjih Afganistana, kjer je doslej delovala, zato namerava s svojim delom nadaljevati tudi v prihodnje.

V področje zdravstvene oskrbe v Afganistanu je EU že doslej veliko vložila, do leta 2010 pa želi zagotoviti 100-odstotno pokritost države z zdravstveno oskrbo. Ta trenutno znaša 75 odstotkov. Do danes naj bi komisija pomagala pri izgradnji 200 bolnišnic v državi, so danes še sporočili v Bruslju.