Komisija in IAEA bosta sodelovali

Na Dunaju sta se sestala odbora Evropske komisije in Mednarodne agencije za jedrsko energijo. Instituciji sta se dogovorili za okrepljeno sodelovanje na področju zagotavljanja jedrske varnosti.

Objavljeno
19. januar 2007 18.18
Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA)
Bruselj - Evropsko komisija in Mednarodna agencijA za jedrsko energijo (IAEA) sta se dogovorili za okrepljeno sodelovanje v prihodnje, ponovna oživitev tega odbora pa sovpada z nedavno predstavljenim energetskim svežjem EU, so danes sporočili v Bruslju.

Okrepljeno sodelovanje med stranema naj bi prispevalo k večji jedrski varnosti, k višjim standardom na tem področju ter neširjenju jedrskega orožja.

Zasedanje odbora sta vodila namestnik generalnega direktorja IAEA Olli Heinonen ter namestnik generalnega direktorja generalnega direktorata Evropske komisije za energijo in transport Dominique Ristori. Sestanka so se udeležili tudi predstavniki evropske trojke - aktualnega nemškega ter prejšnjega finskega in prihodnjega portugalskega predsedstva.

Sporazum, čigar bistvo je neširjenje jedrskega orožja ter uporaba jedrskih aktivnosti zgolj v civilne namene, so sklenili Evropska skupnost, države članice EU in IAEA. Izjemo predstavljata Francija in Velika Britanija, saj imata za razliko od ostalih podpisnic svoje jedrsko orožje. Od septembra 2006 je del tega dogovora tudi Slovenija.