Komisija: Vojna proti drogam propadla

Globalna komisija za politiko do drog meni, da bi morali razmisliti o drugih ukrepih, denimo o legalizaciji marihuane.

Objavljeno
02. junij 2011 10.34
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
New York − Svetovna vojna proti drugam ni dosegla svojega namena, zato bi morale vlade razmisliti o legalizaciji marihuane in ostalih nadzorovanih substanc, meni Globalna komisija za politiko do drog, v kateri sodelujejo tudi nekdanji predsedniki in nekdanji generalni sekretar Združenih narodov.

V novem poročilu komisije, ki ga bodo objavili danes, piše, da je desetletja trajajoča » svetovna vojna proti drogam propadla, za seboj pa pustila pogubne posledice za posameznike in družbe po svetu«. »Politični voditelji in javne osebe bi morali zbrati pogum, da javno povedo, kar si mnogi med njimi mislijo sami pri sebi: obstajajo dokazi, ki prikazujejo, da represija ne bo rešila problema drog, in da vojne proti drogam ni moč dobiti,« piše v poročilu, ki ga povzema ameriška tiskovna agencija AP.

Namesto, da bi kaznovali porabnike, ki ne škodijo drugim, komisija meni, da bi morale vlade prenehati s kriminalizacijo uporabe drog, preizkusiti pravne ukrepe, s katerimi bi spodkopali organizirani kriminal, in ponuditi zdravljenje za uporabnike drog, ki bi to potrebovali. Poleg tega komisija poziva k takšni politiki do drog, ki bo zmanjšala kriminal, privedla do boljšega zdravja ter promovirala gospodarski in socialni napredek.

Komisija je sicer še posebej kritična do Združenih držav Amerike, ki bi morale po njenem mnenju temeljito spremeniti svojo politiko do uporabe drog. »Upamo, da bo ta država [ZDA] začela vsaj razmišljati o alternativah,« je za AP povedal nekdanji kolumbijski predsednik Cesar Gaviria.

Iz pisarne vodje urada za mamila pri Beli hiši Gila Kerlikowskega so se na poročilo že odzvali z besedami, češ da je zavajajoče. »Odvisnost od drog je bolezen, ki jo je mogoče uspešno preprečiti in zdraviti. Če bi druge naredili dostopnejše, kot predlaga poročilo, bi naše skupnosti težje ohranjali zdrave in varne.«

V uradu dodajajo, da se je uporaba drug v ZDA v zadnjih 30 letih zmanjšala, medtem ko v poročilu komisije po drugi strani piše, da se je uporaba opiatov med letoma 1998 in 2008 povečala za 34,5 odstotka, uporaba kokaina pa za 27 odstotkov. Uporaba marihuane se je povišala za 8,5 odstotka.