Komisija zaključila preiskavo o spornem bombardiranju

V spornem bombardiranju cistern v Afganistanu pred dobrim tednom dni je bilo ubitih 30 civilistov, še 9 pa jih je bilo ranjenih, je sporočila preiskovalna komisija, ki jo je imenoval afganistanski predsednik Hamid Karzaj.

Objavljeno
13. september 2009 17.50
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Kabul - V spornem bombardiranju cistern v Afganistanu pred dobrim tednom dni je bilo ubitih 30 civilistov, še 9 pa jih je bilo ranjenih, je sporočila preiskovalna komisija, ki jo je imenoval afganistanski predsednik Hamid Karzaj. Poleg tega je bilo v napadu ubitih še 69 talibov, enajst pa jih je bilo ranjenih.

To je v Kunduzu na severu Afganistana povedal član preiskovalne komisije Mohamadulah Baktaš. Postavil se je tudi v bran nemškemu poveljniku, ki je napad ukazal. "Vsekakor so odgovorni talibi," je dejal in dodal, da bi v podobnem položaju "podobno ravnale tudi druge sile, tako afganistanske kot tuje, ne le nemške".


"Če bi te cisterne ostale v rokah sovražnika, bi jih ta lahko uporabil za teroristične napade," je še povedal Baktaš. Gorivo bi namreč lahko uporabili proti afganistanskim in mednarodnim silam, talibi pa so s tem v nevarnost spravili tudi nedolžne civiliste, ki so se približali tovornjakoma, je še povedal Baktaš.

 

Poleg tega je do napada prišlo povsem izven naseljenega območja, je še nadaljeval Baktaš. Najbližja stavba je približno tri kilometre stran, iz zraka pa ni bilo mogoče razločiti, da ob vozilih stojijo tudi civilisti. Sicer pa je bila večina žrtev napada talibanov, "kar je za terorizem in Al Kaido v Kunduzu hud udarec", je še ocenil Baktaš.

 

Komisija bi morala svoje poročilo Karzajevemu uradu predati še danes. Toda do napovedanega sestanka med predsednikom Karzajem in člani preiskovalne komisije do večera v Afganistanu ni prišlo.