Komu se delijo evropske kmetijske subvencije

V nekaterih evropskih državah se večina pridobljenih sredstev razdeli med nekaj medsebojno povezanih najmočnejših kmetijskih družb, ugotavlja New York Times.

Objavljeno
03. november 2019 17.40
Posodobljeno
04. november 2019 08.48
Novinarji New York Timesa so analizirali, kako se v nekaterih srednje- in vzhodnoevropskih državah delijo evropski milijoni v kmetijstvu. FOTO: Odd Andersen/AFP
S. S.
S. S.
Vsako leto Evropska unija 28 članicam razdeli dobrih 58 milijard evrov kmetijskih subvencij. A na Madžarskem in v nekaterih drugih državah Srednje in Vzhodne Evrope se večina pridobljenih sredstev razdeli med nekaj medsebojno povezanih najmočnejših kmetijskih družb, ugotavljajo novinarji ameriškega časnika New York Times.

Kmetijske subvencije izkoriščajo enake nedemokratične sile, ki rušijo EU od znotraj, navaja časnik. Temu je tako, ker vlade srednje- in vzhodnoevropskih držav obvladujejo načine, kako se deli evropski davkoplačevalski sistem. Pogosto gre za nekakšne tajne postopke, navaja New York Times. Kam gre denar, ne vedno niti odločevalci v Bruslju.

Evropski sistem kmetijskih subvencij je eden največjih takšnih programov na svetu. Subvencije so namenjene kmetom za zagotavljanje samopreskrbe EU s hrano.

A v nekdanjih državah sovjetskega bloka so si nekoč državno zemljo razdelile elite, ki so v krogu političnih zaveznikov in družinskih članov. Tak je primer na Madžarskem, kjer je premier Viktor Orbán zemljo prodal svojim ljudem, še piše New York Times.

Družba, ki jo je ustanovil češki premier Andrej Babiš, je samo lani dobila 37 milijonov subvencij. Na Slovaškem je tožilstvo priznalo obstoj »kmetijske mafije«, ki izsiljuje majhne kmete, da pridejo do zemlje, ki bi lahko prinašala subvencije. Prav zaradi raziskovanja mafijskih povezav tudi v kmetijstvu je bil lani umorjen novinar Ján Kuciak, so spomnili pri New York Timesu.

Bolgarska akademija za znanost je ugotovila, da 75 odstotkov evropskih kmetijskih subvencij pristane v rokah stotih subjektov. Letos spomladi je policija razkrila korupcijske povezave med vladnimi uradniki in kmetijskimi podjetji.