Konec "homoseksualne propagande" v poljskih šolah

Mednarodna organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch je ostro kritizirala predlog poljske vlade o prepovedi razprave o homoseksualnosti na poljskih šolah.

Objavljeno
19. marec 2007 14.20
Jaroslaw Kaczynski
aršava - Mednarodna organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch (HRW) je v pismu poljskemu premieru Jaroslawu Kaczynskemu ostro kritizirala predlog poljske vlade o prepovedi razprave o homoseksualnosti na poljskih šolah. "Ta zakonodaja bi ustvarila ozračje nestrpnosti in bi predstavljala kršitev državljanskih in političnih pravic poljskih učiteljev ter homoseksualcev, biseksualcev in transseksualcev," so poudarili v organizaciji.

V odzivu na predlog zakona Miroslawa Orechowska, namestnika poljskega ministra za šolstvo Romana Giertycha, ki predvideva kaznovanje "homoseksualne propagande" na šolah, so predstavniki HRW zapisali, da bi zakon spodbujal diskriminacijo in preprečeval dostop do informacij o aidsu. "Zaradi cenzure učenci ne bi prišli do podatkov, ki rešujejo življenja," so v pismu poudarili predstavniki organizacije.

Po trditvah poljske vlade, naj bi zakon ščitil družino

Kritika HRW je bila usmerjena tudi proti predlaganemu odpuščanju učiteljev, ki bi razkrili svojo homoseksualnost, in proti prepovedi spodbujanja zdrave spolnosti med homoseksualno usmerjenimi pri zdravstveni vzgoji. Poleg tega sicer zakon predlaga tudi ukrepe proti ravnateljem šol, ki bodo predstavnikom organizacij istospolno usmerjenih dovolili, da govorijo z učenci.

Zakon naj bi sicer pripravili v enem mesecu, po trditvah ministrstva pa ima zakon podlago v ustavi, ki postavlja v ospredje zaščito družine. Ob predstavitvi zakona je Orechowski pred tednom dni pojasnil, so na več šolah delili letake s podobami moških, ki se poljubljajo. Na otroke in mlade je najlažje vplivati, je še dodal in poudaril, da morajo ukrepati, dokler lahko, in ne šele takrat, ko bo že prepozno.