Konec mirovnega sporazuma?

anski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero ocenjuje, da je sobotni bombni napad na madridsko letališče uničil mirovne pogovore med špansko vlado in ETA.

Objavljeno
02. januar 2007 21.18
Zapatero ni navdušen nad proslavljanjem obletnice britanskega zavzetja Gibraltarja
Madrid - Španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero po poročanju španskega časnika El Pais ocenjuje, da je bombni napad na madridsko letališče, ki ga je v soboto izvedla baskovska separatistična organizacija ETA in v katerem je bilo ranjenih 19 ljudi, dva pa še pogrešajo, uničil mirovne pogovore med špansko vlado in ETA. Zapatero je opustil možnost nadaljevanja dialoga in meni, da je mirovni proces za končanje baskovskega terorizma mrtev.

"ETA je z napadom zlomila, uničila in končala mirovni proces. O tem ni dvoma," je danes v Madridu poudaril notranji minister Alfredo Perez Rubalcaba. S tem je španski notranji minister odgovoril na vedno glasnejše pozive španske opozicije, naj premier Jose Luis Rodriguez Zapatero razglasi, da je mirovni proces končan. Rubalcaba je na današnji novinarski konferenci še pozval španske stranke, naj se poenotijo v boju proti terorizmu.

Zapatero je sicer v soboto zvečer - nekaj ur po tem, ko je na parkirišču terminala 4 madridskega letališča Barajas odjeknila eksplozija - izjavil, da so mirovni pogovori z ETA prekinjeni. Na to so se kritično odzvali njegovi politični nasprotniki, ki so zahtevali popolno opustitev pogajanj in premiera ob tem spomnili na njegove predvolilne obljube iz leta 2004, da se bodo razmere v letu dni izboljšale.

Španski reševalci medtem še naprej iščejo dva Ekvadorca, ki naj bi v času napada spala oziroma počivala v avtomobilu na omenjenem parkirišču, saj sta čakala na letalo za Ekvador. Če ju bodo našli mrtva, bosta to prvi smrtni žrtvi ETA po maju 2003. V nasilju ETA je od leta 1968 umrlo okoli 850 ljudi.

Potem ko je ETA marca razglasila trajno premirje, je Zapatero junija napovedal začetek mirovnih pogovorov z ETA, vendar pa je mirovni proces zaradi nepripravljenosti obeh strani na popuščanje zastal že avgusta, še preden se je dobro začel. Organizacijo ETA so kasneje oktobra tudi obtožili ropa okoli 300 kosov strelnega orožja v Franciji, decembra pa so na severu Španije v skladišču ETA odkrili tudi okoli petdeset kilogramov kemikalij za izdelavo razstreliva.