ICC v stiku z Gadafijevim sinom

Saifa al Islama hočejo prepričati, da bi se predal sodišču, kjer ga čaka sojenje zaradi zločinov proti človečnosti.

Objavljeno
28. oktober 2011 16.04
Posodobljeno
28. oktober 2011 16.07
Z. R.
Z. R.

Bruselj − S tožilstva Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) so sporočili, da so navezali »neformalni stik« (preko posrednikov) s Saifom al Islamom, sinom nedavno ubitega dolgoletnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija. Prepričati ga hočejo, da bi se predal sodišču, kjer ga čaka sojenje na podlagi junija vložene obtožnice zaradi zločinov proti človečnosti.

Kakor je pojasnil vodja tožilcev Luis Moreno Ocampo, so izvedeli, da poskušajo plačanci Saifa, ki je dolgo veljal za najverjetnejšega očetovega naslednika, zdaj pa je na begu pred uporniki, prepeljati v eno izmed držav, ki niso podpisnice statuta ICC; različna poročila kot najverjetnejšo destinacijo omenjajo Zimbabve.

Konec misije v Libiji

Zveza Nato bo v ponedeljek, 31. oktobra, tudi uradno končala zračne operacije nad Libijo, in to kljub pozivom libijskih prehodnih oblasti, naj zavezniška letala nebo nad severnoafriško državo nadzorujejo vsaj še do izteka letošnjega leta.

Odločitev o končanju misije so veleposlaniki držav članic Nata sprejeli dan po tem, ko je varnostni svet OZN enotno potrdil konec mandata, ki je omogočil vojaško posredovanje v Libiji. Nekatere članice zavezništva so menda pripravljene še naprej pomagati libijskim prehodnim oblastem pri nadzoru meja iz zraka, vendar ne v okviru zavezništva.