Konec sojenja kronski priči v največjem kitajskem političnem škandalu

Načelnik mestne policije Wang, ki je razkril okoliščine umora britanskega poslovneža, obtožbam o dezerterstvu in zlorabi oblastil.

Objavljeno
18. september 2012 13.21
Posodobljeno
18. september 2012 13.21
CHINA-US-POLITICS-CORRUPTION-COURT-CHARGES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Peking - Na sodišču v Chengduju na Kitajskem se je danes končalo sojenje nekdanjemu policijskemu šefu Wang Lijunu, vpletenemu v škandal, ki je s položaja odnesel vplivnega politika Bo Xilaija.

Wang obtožbam o dezerterstvu, zlorabi oblasti, podkupnini in prilagajanju zakonov sebičnim ciljem ni oporekal, je pojasnilo sodišče, ki bo po poročanju Slovenske tiskovne agencije razsodbo objavilo kasneje.

Wang, nekoč desna roka Bo Xilaija, je kot načelnik mestne policije vodil kampanjo proti organiziranemu kriminalu v mestu Chongqing, kjer je bil Bo sekretar komunistične partije, dokler marca ni bil odstavljen. Wang je na položaj prišel ob podpori Boja, ki je upal, da mu bo uspešen boj proti kriminalu prinesel položaj v kitajskem vodstvu, piše STA.

V okviru kampanje proti organiziranemu kriminalu so v Chongqingu prijeli na tisoče ljudi in ugotovili razširjenost mučenja in kršitev človekovih pravic s strani mestne policije.

Odnosi med njima so se poslabšali letos, potem ko so v hotelski sobi v mestu našli mrtvega britanskega poslovneža Neila Heywooda, tesnega sodelavca Bojeve družine.

Največji politični škandal na Kitajskem v zadnjih letih je izbruhnil, ko je Wang februarja pobegnil na ameriški konzulat v Chengduju, kjer je ostal nekaj ur in se nato predal kitajski policiji, poroča STA. Tam naj bi razkril, da naj bi policija in Bo skušala prikriti umor britanskega poslovneža.

Bo, ki bi letos verjetno postal član politbiroja komunistične partije, je po Wangovi avanturi na ameriškem konzulatu ostal brez položaja, njegova soproga Gu Kailai pa je bila obtožena umora britanskega poslovneža. Minuli mesec pa je bila obsojena na smrt z dveletnim odlogom izvršitve kazni.

Prav na primer Gu Kailai se je na dvodnevnem sojenju sklicevala tudi Wangova obramba. Njegova odvetnica Wang Yuncai je sodišče pozvala, naj bo prizanesljivo pri odločitvi glede kazni. Spomnila je, da je Wang po prebegu prostovoljno zapustil ameriški konzulat in o dosledno poročal o dejstvih, kar bi bilo treba obravnavati kot predajo, poroča STA.

Sojenje Wangu pa je zanimivo tudi zaradi morebitnih indicev o usodi Boja, ki ga že mesece niso videli v javnosti. Pojavljajo se sicer ugibanja, da naj bi bil v hišnem priporu, še piše STA.