Konferenca v znamenju medsebojnih obtožb

Na konferenci so države ena drugi pripisovale odgovornost za nestanovitne razmere v Iraku. Iraška vlada je kljub vsemu zadovoljna, ker je prišlo do "dialoga" med ZDA, Iranom in Sirijo.

Objavljeno
10. marec 2007 18.50
Kdo še šteje eksplozije bomb v Iraku?
Bagdad - Mednarodna konferenca o varnosti v Iraku, namenjena iskanju rešitve za končanje nasilja, ki državo pesti vse od invazije marca 2003, je potekala v znamenju medsebojnih obtožb ZDA ter Irana in Sirije, ki eden drugemu pripisujejo odgovornost za nestanovitne razmere v Iraku. Iraška vlada je kljub temu zadovoljna, saj so na srečanju rešili vrsto tehničnih vprašanj, najpomembneje pa naj bi bilo to, da je prišlo do "dialoga" med tradicionalnima sovražnikoma - ZDA in Iranom.

Iraški premier Nuri al Maliki je na konferenci pozval sosednje države, naj se prenehajo vmešavati v notranje zadeve Iraka, ter opozoril, da bi se nasilje lahko razširilo na celoten Bližnji vzhod. Le tri kilometre stran od zgradbe iraškega zunanjega ministrstva v Bagdadu, v kateri poteka konferenca, je medtem eksplodiral avtomobil bomba. Pri tem je bilo ubitih 18 ljudi, okoli 40 je bilo ranjenih.

"Irak je postal glavno bojišče. Država potrebuje podporo v tej bitki, ki ne ogroža le Iraka, temveč se bo razširila v vse države v regiji," je v govoru, s katerim je odprl srečanje v Bagdadu, dejal iraški premier. "Od držav v regiji in drugih zahtevamo, da se prenehajo vmešavati in prekinejo poskuse vplivanja na politične razmere v Iraku," je dodal. "Treba je ustaviti vse oblike finančne pomoči, verskega podžiganja, logistične podpore ali pomoči v obliki orožja in borcev, ki ubijajo naše otroke, žene in starce in napadajo naše mošeje in cerkve," je pojasnil.

Al Maliki pri tem ni navedel konkretnih držav, vendar je bilo očitno, da je nagovarjal predvsem predstavnike Sirije in Irana, ki ju ZDA obtožujejo, da podpirata iraške upornike. Damask in Teheran na konferenci zastopata namestnika zunanjega ministra Ahme Arnus in Abas Aragči, ki so ju posadili na sredino prve vrste, pet mest proč od predstavnikov ZDA Davida Satterfielda in Zalmayja Khalilzada. Vmes simbolično sedijo predstavniki Iraka, Egipta, Jordanije in Savdske Arabije.

Srečanje, največje v Bagdadu po vrhu Arabske lige leta 1990, je odprl iraški premier Nuri al Maliki. Konferenca sicer predstavlja preobrat v njegovi politiki, saj je doslej vztrajal, da je le v pristojnosti Iraka, da rešuje svoje težave.

Washington obtožuje Sirijo in Iran

Ameriški veleposlanik v Bagdadu Zalmay Khalilzad je na konferenci od sosednjih držav Iraka zahteval, naj prenehajo omogočati tihotapljenje borcev in orožja v Irak. "ZDA so že večkrat izrazile zaskrbljenost zaradi več iraških sosed, ki pomagajo borcem vstopiti v državo prek svojih meja ali pa jim nudijo denar ali orožje," je pojasnil.

"Nobena od držav, prisotnih tukaj, nima koristi od razdrobljenega Iraka. Nasprotno, vsem to škodi," je dodal Khalilzad. Hkrati je pozval vse iraške sosede, naj "kategorično zavrnejo idejo, da je nasilje, usmerjeno proti določenim delom iraškega prebivalstva, koalicijskim silam in iraškim oblastem, legitimno".

Iran za nasilje v Iraku obtožil ZDA


Iran je zavrnil obtožbe, da spodbuja nasilje v Iraku, in odgovornost za nestanovitne razmere v tej državi pripisal ZDA. "Problem nasilja bi lahko pomagali rešiti tako, da bi določili datum umika svojih sil iz Iraka," je po zaključku današnje mednarodne konference o varnosti v Iraku povedal namestnik iranskega zunanjega ministra Abas Aragči, ki je na srečanju v Bagdadu zastopal Teheran.

"Teheran je vedno pripravljen prispevati k vzpostavitvi miru in stabilnosti v Iraku," je dodal.

Iraška vlada s konferenco zadovoljna

Iraška vlada je z izidom konference zadovoljna.Po besedah iraškega zunanjega ministra Hošjarja Zebarija je eden najpomembnejših rezultatov današnjega srečanja dejstvo, da je prišlo do "dialoga med predstavniki ZDA, Velike Britanije, Irana in Sirije". Pri tem je beseda tekla izključno o vprašanju varnosti v Iraku, je dodal.

Konferenco je Zebari označil za "pozitivno in konstruktivno" ter pojasnil, da se je 16 držav, prisotnih na srečanju, dogovorilo za oblikovanje treh tehničnih skupin, v okviru katerih bodo razpravljali o varnostnem sodelovanju, usodi iraških beguncev in energetiki.

Niso pa se uspeli dogovoriti o datumu in kraju konference na ministrski ravni, ki naj bi sledila današnjemu srečanju. Po napovedih ZDA bi lahko ministrska konferenca potekala v prvi polovici aprila v Turčiji, vendar je neimenovani sodelavec iraškega premiera povedal, da iraška vlada ne bo privolila v morebitna srečanja zunaj Bagdada.

Ameriški veleposlanik Khalilzad je konferenco opisal kot "stvarno" in osredotočeno na "reševanje problemov".

Po navedbah tiskovnega predstavnika iraške vlade so si delegati omenjenih držav danes segli v roke, niso pa imeli ločenih srečanj ob robu konference.

Ugrabitelji grozijo s smrtjo dveh Nemcev v Iraku

Ugrabitelji, ki so na začetku februarja v Iraku ugrabili dva nemška državljana, so kot pogoj za njuno izpustitev postavili umik nemške vojske iz Afganistana. V videoposnetku, ki ga je danes objavila arabska televizija Al Arabija, so Berlinu dali deset dni za izpolnitev zahteve, drugače bodo talca ubili.

Na posnetku je videti ugrabljeno okoli 60 let staro žensko in njenega sina, kako čepita na tleh, poleg njiju pa stojijo zamaskirani moški. "Nemški vladi dajemo deset dni od datuma tega sporočila, da napove in začne umik svojih čet iz Afganistana. Drugače ne boste niti videli trupel teh dveh agentov," pravi eden od zamaskiranih moških na posnetku.

Aretirani ni Abu Omar al Bagdadi

Iraške oblasti so medtem aretirale domnevnega visokega predstavnika iraške veje teroristične mreže Al Kaida. Tiskovni predstavnik iraške vojske v Bagdadu je danes potrdil, da gre za "pomembno osebo" in "vodilnega moža Al Kaide", vendar pa po njegovih besedah aretirani ni Abu Omar al Bagdadi, domnevni vodja Al Kaide v Bagdadu, kot so predtem navedli neuradni viri.