Kongres do roka ni preprečil zaprtja ameriške vlade

Okrog milijon zveznih uslužbencev bo od danes naprej doma.

Objavljeno
01. oktober 2013 11.40
US-CONGRESS-MEETS-AS-GOVERNMENT-SHUTDOWN-LOOMS
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Washington - Ameriški kongres ni bil sposoben do zadnjega roka sprejeti kompromisa o nadaljnjem financiranju delovanja ameriške zvezne vlade, zato bo okrog milijon zveznih uslužbencev od danes naprej doma. Prave posledice neuspeha bodo sicer znane v naslednjih dneh oziroma bodo tem hujše čim dlje bo zaprtje vlade trajalo.

V politični partiji pokra republikancem iz predstavniškega doma v zahtevi, da odvzamejo denar za izvajanje leta 2010 sprejete zdravstvene reforme, ni uspelo premakniti demokratov niti za milimeter. Demokratska večina v senatu je najprej v ponedeljek zavrnila predlog republikancev, da za leto dni odložijo izvajanje določila, po katerem se morajo posamezniki zavarovati do 1. januarja 2014 ali pa bodo plačali davčno kazen. Predstavniški dom je ponovno glasoval in ponovno posegel v reformo, nakar je senat to ponovno zavrnil.

V političnem pokru zastavili državo

Proti večeru so se že začele kazati prve razpoke v enotnosti republikancev. Newyorški kongresnik Peter King je dejal, da so krivi pripadniki gibanja čajanke, senator iz Arizone John McCain pa je kolegom povedal, da pač ne morejo zmagati. Predsednik predstavniškega doma John Boehner iz Ohia je dejal, da si Američani ne želijo zaprtja vlade in si ga ne želi niti sam. Vendar pa je dodal, da zdravstvena reforma povzroča veliko škode in je treba nekaj narediti.

Obama je čez dan in proti večeru večkrat nagovoril Američane in kongresnike. Republikancem je dejal, da ne morejo izsiljevati in zahtevati odkupnine. »Zdravstvene reforme ne morete zaustaviti. Ta gre naprej,« je dejal Obama, ki je okrog polnoči posebej nagovoril 1,4 milijona aktivnih vojakov in jim zagotovil, da bodo plače dobili pravočasno. Pri tem se jim je opravičil zaradi kongresa in dejal, da si »zaslužijo boljše«.

Nekaj minut pred polnočjo po krajevnem času v Washingtonu oziroma malce pred šesto uro zjutraj po srednjeevropskem času je postalo jasno, da je zmernih republikancev v predstavniškem domu premalo, da bi lahko potrdili le zakon o nadaljevanju začasnega proračunskega financiranja vlade brez posegov v zdravstveno reformo. Gre za največji dosežek Obamovega prvega mandata, ki ga je potrdila tudi republikanska večina vrhovnega sodišča.

Milijon javnih delavcev pred negotovo prihodnostjo

Direktorica za proračun Sylvia Burwell je začela izdajati ukaze za urejeno zaprtje dela vladnih agencij. Okrog milijon ljudi bo danes prišlo v službe morda le za nekaj ur, nato pa jih čaka negotova prihodnost brez plač. Do zaprtja vlade prihaja v času, ko je veliko zveznih uslužbencev moralo na prisilne neplačane dopuste že zaradi avtomatičnih proračunskih varčevalnih ukrepov.

Zvezna vlada sicer ne bo povsem zaprta. Kritične službe bodo delovale naprej. Med njimi je kontrola zračnega prometa, vendar pa se potniki ne bodo imeli kam pritožiti na slabo delo letalskih družb. Upokojenci bodo še naprej dobivali zvezne pokojnine, vendar pa se skupaj z ostalimi ne bodo mogli podati v nacionalne parke. Zaprta bosta med drugimi Grand Canyon in Yellowstone. Dolgotrajno zaprtje bo prizadelo tudi turistično industrijo.

Spet se zapira newyorški Kip svobode. Dela se bodo zaustavila v raziskovalnih ustanovah, vesoljska agencija Nasa bo tako kot številne druge agencije večinoma zaprla svoja vrata, razen za misije, ki že potekajo. Okrnjene bodo inšpekcije hrane in okolja, ljubitelji orožja pa ga ne bodo mogli kupiti v trgovinah, ker ne bo mogoče opraviti pregleda morebitne kriminalne preteklosti kupcev.

Zvezni ministrstvi za delo in trgovino bosta prenehali izdajati gospodarska poročila in borzni vlagatelji ne bodo imeli potrebnih informacij. V petek bi morali biti objavljeno pomembno poročilo ministrstva za delo o zaposlovanju in brezposelnosti v mesecu septembru. Banka Goldman Sachs ocenjuje, da lahko tri tedne zaprtja vlade gospodarski rasti v tekočem zadnjem četrtletju odščipne 0,9 odstotka, med drugim tudi zato, ker bodo zvezni uslužbenci ostali brez plač in ne bodo mogli zapravljati.

Posledice odvisne od trajanja zaprtja

Pravih posledic prvega zaprtja vlade po 17 letih ni mogoče z gotovostjo napovedati. Leta 1996 se je to politično maščevalo republikancem. Jasno je le to, da jim nadaljevanja izvajanja zdravstvene reforme ni uspelo zaustaviti. Danes začnejo z obratovanjem posebne borze zdravstvenega zavarovanja, na katerih si bodo lahko ljudje brez zavarovanja izbrali tisto, ki jim ustreza.

Številni se sicer strinjajo z republikanci, ko trdijo, da prinaša reforma veliko negativnih posledic. Te bodo čutili delodajalci, še bolj pa delavci. Reforma zahteva, da podjetja z več kot 50 zaposlenimi delavcem, ki opravijo več kot 30 ur dela na teden, sofinancirajo zavarovanje. Podjetja sedaj množično prekvalificirajo delavce iz redno zaposlenih v začasno zaposlene in honorarce oziroma jim zmanjšujejo število ur na teden.

Zaposleni so tako dvakrat tepeni. Najprej zato, ker bodo imeli nižje plače in ugodnosti, potem pa zato, ker bodo morali do 1. januarja izbrati ali si sami plačajo zdravstveno zavarovanje ali pa davčno kazen. Demokrati upajo, da gre le za porodne krče in se bodo zadeve z leti spremenile na bolje. Vendar pa morda ne do naslednjih kongresnih volitev prihodnje leto novembra.

Večina Američanov v anketah reformi nasprotuje, čeprav je med njimi več tistih, ki menijo, da ni šla dovolj daleč. Nekatera določila, kot je ohranjanje mladih do 26 leta na policah staršev in prepoved zavračanja zavarovanja ljudem z boleznimi ali okvarami, so popularna. Vendar pa vsaj uvodoma kaže, da osnovni namen reforme, to je zmanjšanje stroškov zavarovanja, ni bil dosežen.