Kongresnica Gabrielle Giffords znova govori

Ameriška kongresnica Gabrielle Giffords, ki jo je na začetku januarja na shodu v Tucsonu iz neposredne bližine ustrelil dvaindvajsetletni Jared Loughner, znova govori.

Objavljeno
10. februar 2011 13.03
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Tucson - Štiridesetletna kongresnica, ki jo je domnevno moteni napadalec ustrelil na začetku januarja, govori vse pogosteje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je povedal njen predstavnik C. J. Karamargin ni povsem jasno, katere so bile njene prve besede po hudi poškodbi, toda neko jutro je pri zajtrku prosila za kos toasta.

Demokratsko kongresnico je Loughner ustrelil na političnem shodu v Tucsonu, ko je poleg nje ranil še 13 in ubil šest ljudi, med njimi tudi zveznega sodnika in devetletno deklico. Kongresnico, ki ji je krogla prestrelila levo polovico možganov, so nemudoma prepeljali v bolnišnico. Kot pravijo zdravniki, se je na preproste ukaze odzivala vse od začetka - sprva s stiskom roke, nato z dvigom prstov. Največji napredek je dosegla, ko jo je prvič obiskal soprog Mark Kelly. Na vprašanje, ali lahko dvigne palec, če ga sliši, je namreč dvignila celo roko. Sredi januarja so jo iz univerzitetne klinike v Tucsonu prepeljali v Zdravstveni center Teksas v Houstonu, kjer nadaljuje z zdravljenjem in rehabilitacijo.

Strel v glavo preživi le okoli deset odstotkov ljudi, čeprav pa nekateri med njimi za vedno ostanejo v vegetativnem stanju. Kljub slabim statističnim možnostim sorodniki kongresnice upajo, da si bo kmalu popolnoma opomogla - njen soprog je v to celo prepričan. V kongres se bo vrnila »močnejša in bolj predana, kot prej«, pravi.

Loughnerja bodo znova zaslišali devetega marca


Ameriška preiskovalna porota je osumljenca, 22-letnega Jareda Loughnerja, obtožila treh poskusov umora, in sicer poskusa umora kongresnice in njenih dveh pomočnikov. Najvišja zagrožena kazen za poskus atentata na člana ameriškega kongresa je dosmrtna zaporna kazen, globa v višini 250.000 ameriških dolarjev ali oboje; najvišja kazen za poskus umora uslužbenca zvezne vlade pa dvajsetletna zaporna kazen, in morda še globa v višini 250.000 dolarjev. Kljub temu Loughnerju grozi tudi smrtna kazen zaradi umora šestih ljudi, česar pa ga še niso obtožili.

Ameriške zvezne oblasti so sojenje zaradi velike pozornosti javnosti iz Tucsona sicer prestavile v San Diego. Osumljenec se je pred sodiščem sicer izrekel za nedolžnega. Naslednje zaslišanje je predvideno za deveti marec.