Konjunkturna pomoč se bo nadaljevala

Na srečanju finančnih ministrov skupine najrazvitejših držav G20 v Londonu so dosegli dogovor, da se bo konjunkturna pomoč nadaljevala tako dolgo, dokler ne bo prišlo do stabilnega okrevanja gospodarstva.

Objavljeno
05. september 2009 18.19
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
London - Finančni ministri skupine najrazvitejših držav in naglo razvijajočih se držav sveta (G20) so v Londonu po navedbah iz dobro seznanjenih krogov dosegli dogovor, da bodo države nadaljevale s konjunkturno pomočjo.

 

V izjavi, ki naj bi jo objavili nocoj, naj bi bilo med drugim zapisano, da je kljub znakom o okrevanju gospodarstva prezgodaj, da bi se odpovedali ukrepom za pomoč. Predlogi iz Londona naj bi sicer konkretnejšo obliko dobili konec septembra na vrhu G20 v ameriškem Pittsburghu.

 

Finančni ministri G20 naj bi se dogovorili, da se bo konjunkturna pomoč nadaljevala tako dolgo, dokler ne bo prišlo do stabilnega okrevanja gospodarstva. Glede spora o bonus izplačilih za bankirje pa se nakazuje zgolj kompromis, ki ne predvideva zgornje meje bonusov, pač pa naj bi večji del variabilnih izplačil temeljil na dolgoročnem in ne zgolj kratkoročnem uspehu, v primeru slabega poslovanja pa bi bili bonusi celo v celoti črtani. Prav tako naj bi bili dohodki vodilnih zaslužkarjev bolj transparentni.

 

V petek so finančni ministri skupine G20 razpravljali tudi o spremembi vloge Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke, pri čemer so Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska zahtevale večjo vlogo v globalnih finančnih ustanovah, kar naj bi po njihovih zahtevah vsebovala tudi sklepna deklaracija, ki jo bodo v Londonu sprejeli danes.