Korupcija in Avstrija: Kazen naj bo vzgojna

Tudi v sosednji Avstriji imajo težave s korupcijo pri nakupu vojaške opreme.

Objavljeno
08. junij 2013 22.13
EUROPE-CORRUPTION/STRASSER
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Korupcija v najvišjih političnih in gospodarskih krogih v Avstriji ni neznanka. Najvišji doslej obsojeni politik, sicer nepravnomočno, je nekdanji evropski poslanec in nekdanji notranji minister Ernst Strasser. Ta se je, tako kot njegov slovenski kolega Zoran Thaler, leta 2009 ujel v past novinarjev britanskega časopisa Sunday Times, ki so v zameno za vplivanje na sprejetje zakonodaje ponujali denar in na skrivaj posneli pogovore s poslanci.

Strasserja so na Dunaju januarja letos obsodili na štiri leta zapora. Tudi za njegovo obsodbo je bilo dovolj, da je prejel obljubo nagrade, in ne denarja samega. In tako kot v primeru Janeza Janše in soobsojenih je tudi Strasserju sodnik v razsodbi očital povzročitev škode ugledu države. »V zgodovini države je bilo malo ljudi, ki so republiki povzročili toliko škode, kot ste jo vi, zato je bilo nujno treba izreči kazen, ki bo odvrnila druge potencialne storilce, in teh je kar nekaj,« mu je povedal sodnik Oschlak.

In tako kot Slovenci imajo tudi Avstrijci težave s korupcijo pri nakupu vojaške opreme. Prav obsojeni Strasser je bil minister v vladi koalicije ljudske in svobodnjaške stranke pod vodstvom Wolfganga Schüssla, ki je sprejela odločitev o nakupu letal Eurofighter, enem najbolj razvpitih korupcijskih primerov v Avstriji. Čeprav je od megaposla minilo že več kot deset let, dve milijardi evrov vredno pogodbo za vojaške lovce eurofighter typhoon so podpisali leta 2002, so šele konec lanskega leta opravljene hišne preiskave in izpoved skesanca prinesle dokaze o korupciji. Proizvajalec letal, koncern EADS, je prek navidezne družbe na različne naslove menda izplačal kar 180 milijonov evrov podkupnin. Večina denarja je končala na sumljivih računih v davčnih oazah.

Pogodbe za nakup eurofighterjev pa ni podpisal Strasser, ampak njegov takratni ministrski kolega iz svobodnjaške stranke Karl-Heinz Grasser iz najožjega kroga sodelavcev pokojnega koroškega glavarja Jörga Heiderja. Grasser, nekoč svetla zvezda avstrijske družbene smetane, se je po odhodu z oblasti znašel v več korupcijskih škandalih, največji je privatizacija državnih stanovanj Buwog, dokler ni na koncu postal tarča posmeha avstrijskih medijev.