Korupcija med evropskimi uradniki?

Policija je danes v Belgiji, Franciji, Luksemburgu in Italiji opravila več istočasnih preiskav zaradi suma korupcije, v katero naj bi bili vpleteni tudi uradniki Evropske unije.

Objavljeno
27. marec 2007 18.00
Bruselj - Policija je danes v Belgiji, Franciji, Luksemburgu in Italiji opravila več istočasnih preiskav zaradi suma korupcije, v katero naj bi bili vpleteni tudi uradniki Evropske unije. V akciji je sodelovalo več kot 150 policistov, med drugim pa so preiskali tudi prostore Evropske komisije in Evropskega parlamenta v Bruslju ter ob tem zasegli številne dokumente.

Policija zaslišala več oseb, možno so tudi aretacije

Policija je preiskala domove, pa tudi poslovne prostore in prostore bank. Zaslišala je tudi več oseb, slediti pa bi utegnile tudi aretacije. Ob tem dodaja, da je policija preiskave izvedla na podlagi suma, da je pri iskanju nepremičnin za delegacije Evropske komisije v tujini in pri nameščanju varnostne opreme v ta poslopja prihajalo do nepravilnosti.

Bruseljska preiskovalna sodnica Berta Bernardo-Mendez je potrdila, da so preiskave potekale v omenjenih štirih državah. S preiskavo želi policija ugotoviti, ali so bili uradniki EU in podjetja vpletena v organiziran kriminal, vključno s kršenjem poslovnih skrivnosti, poneverbami in kršenjem pravil javnih razpisov.

Evropska komisija polno sodeluje z nacionalnimi oblastmi, saj je v njenem interesu, da se razjasnijo obstoječe domneve in sumi, je med tem v Bruslju zatrdil tiskovni predstavnik Evropske komisije Johannes Laitenberger. Dodal je, da preiskava še poteka, zato ni primerno, da bi jo komisija komentirala. "Do zaključka preiskave pa mora veljati domneva nedolžnosti," je še dejal.