Kosorjeva ni hotela sprejeti podpisov za odstop vlade

Hrvaška premierka Jadranka Kosor ni želela sprejeti podpisov več kot 60.000 hrvaških državljanov, ki so podprli predlog Hrvaških laburistov - stranka dela (HL) za njen odstop.

Objavljeno
25. februar 2011 15.42
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Zagreb - V pismu, ki ga je po pisanju slovenske tiskovne agencije STA podpisalo 61.738 hrvaških državljanov, so laburisti med drugim zapisali, da bi vlada na čelu s premierko Jadranko Kosor morala odstopiti, ker je vladajoča stranka v sedmih letih vodenja države »Hrvaško pripeljala do bankrota, delavce naredila za sužnje, brezposelne pripeljala na rob obupa, upokojence pa spremenila v reveže«.

Kot je novinarjem povedal edini saborski poslanec Dragutin Lesar, so se v četrtek večkrat poskusili dogovoriti, da bi podpise izročili premierki osebno, vendar neuspešno, zato so podpise danes uradno izročil v uradu predsednice vlade. Dodal je, da bi bilo najbolje, če bi premierka skupaj s svojimi ministri mirno zapustila poslopje vlade. Na novinarsko vprašanje, kaj bodo storili, če Kosorjeva tega ne bo sprejela, je odgovoril - »boste videli«.

Kosorjeva: Hrvaška potrebuje mir in stabilnost

Med hrvaškimi državljani, ki so vse bolj nezadovoljni s potezami vlade, olje pa na ogenj še prilivata globoka gospodarska kriza in vse večje število brezposelnih - to se približuje uradni številki 350.000, kar je približno petina za delo sposobnega prebivalstva - se zadnje čase vse pogosteje slišijo zahteve po spremembah.

V torek se je tako v središču Zagreba zbralo nekaj več kot 200 protestnikov, ki so želeli priti na Markov trg, vendar pa so jih tam pričakale pregrade in policisti. Nekaj ljudi, ki so hoteli preskočiti ograjo, so aretirali, protestniki pa so se nato kmalu razšli. V središču hrvaške prestolnice so se tudi sinoči zbrali protestniki, vendar pa so tokrat izbruhnili spopadi. Kot poročajo hrvaški mediji, je policija prijela 13 ljudi, nekaj oseb je bilo tudi lažje poškodovanih. Mirni protesti so v četrtek potekali tudi v drugih večjih hrvaških mestih od Pulja, preko Reke, Splita in Slavonskega Broda do Osijeka.

Po današnjem srečanju z delodajalci je hrvaška premierka sporočila, da »Hrvaška potrebuje mir in stabilnost«, zato da bi lahko končala pogajanja z Evropsko unijo. Vsaka nestabilnost namreč pomeni oviro na tej poti, je dejala. »Če bomo na ulici, ne bomo končali pogajanj z EU niti uresničili tega velikega in zgodovinskega cilja v letu, v katerem praznujemo 20. obletnico samostojnosti Hrvaške,« je še dejala Kosorjeva.

Novi množični protesti so sicer napovedani že za soboto. Tokrat k njim pozivajo vojni veterani, ki so nezadovoljni z vladno politiko v primeru prijetja vukovarskega veterana Tihomirja Purde.