Kosorjeva podpisala enostransko izjavo

Hrvaška premierka je podpisala enostransko izjavo o neprejudiciranju meje, v kateri je zapisano, da se nič v arbitražnem sporazumu ne razume kot pristanek Hrvaške na zahtevo Slovenije po teritorialnem stiku z odprtim morjem.

Objavljeno
09. november 2009 14.36
Ma. J.
Ma. J.
Zagreb - Hrvaška premierka Jadranka Kosor je danes podpisala enostransko izjavo o neprejudiciranju meje, v kateri je zapisano, da se nič v arbitražnem sporazumu med Slovenijo in Hrvaško ne razume kot pristanek Hrvaške na zahtevo Slovenije po teritorialnem stiku z odprtim morjem, je v sporočilu za javnost zapisala hrvaška vlada.

Predsednica hrvaške vlade je enostransko izjavo podpisala po podpisu arbitražnega sporazuma in pred njegovo ratifikacijo v slovenskem parlamentu in hrvaškem saboru, kot sta se slovenski premier Borut Pahor in Kosorjeva tudi dogovorila. »Kot je bilo dogovorjeno s slovensko stranjo med pogajanji, o čemer so hrvaška in slovenska stran skupaj obvestili švedsko predsedstvo Evropske unije in Združene države Amerike, je predsednica vlade izjavo Republike Hrvaške podpisala po podpisu sporazuma o arbitraži, a pred njegovo ratifikacijo na Hrvaškem in v Sloveniji,« je hrvaška vlada še zapisala v sporočilu za javnost.

Sicer pa je Kosorjeva v petek dejala, da hrvaške izjave o neprejudiciranju ne more razveljaviti nihče. Predsednica hrvaške vlade se je tako odzvala na napoved slovenske vlade, da se bo na hrvaško izjavo odzvala s svojo.