“Kosovo ne bo enostransko razglasilo samostojnosti”

Kosovski premier Ceku je poudaril, da mora Kosovo postati normalna demokratična država. Hkrati ocenjuje, da ni razlogov za enostransko razglasitev samostojnosti.

Objavljeno
25. januar 2007 14.26
Agim Ceku
Sarajevo - Kosovski premier Agim Ceku je v pogovoru za današnjo izdajo sarajevskega časnika Oslobodjenje poudaril, da mora Kosovo dobiti polno samostojnost in postati normalna demokratična država ter da nobena druga rešitev ni sprejemljiva in tudi ne bo prinesla stabilnosti. Hkrati pa je ocenil, da ni razlogov za enostransko razglasitev samostojnosti.

Ceku je še dejal, da ni nobene potrebe za nadaljnje pogovore s srbsko stranjo o samostojnosti Kosova. Na osnovi tistega, kar bo vseboval predlog posebnega odposlanca ZN za pogajanja o Kosovu Marttija Ahtisaarija, so možni samo pogovori o podrobnostih.

"Verjamemo v pravično rešitev, do katere bomo prišli prek procesa, v katerem tudi sami sodelujemo," je dejal Ceku. Glede odziva na nedeljske srbske parlamentarne volitve pa je dejal, da rezultati volitev ne bodo posebej vplivali na proces reševanja vprašanja prihodnjega statusa Kosova.

Ahtisaari bo v petek svoj predlog rešitve glede Kosova v petek na Dunaju predstavil kontaktni skupini za Kosovo, o tem pa bo 2. februarja govoril še v Beogradu in Prištini.