Kosovo, spet romska dežela

Po nemško-kosovskem sporazumu, ki sta ga državi pripravili in naj bi ga podpisali v prihodnjih mesecih, bo Nemčija začela pospešeno vračati Rome na Kosovo.

Objavljeno
16. oktober 2009 12.56
Peter Žerjavič
Peter Žerjavič
Berlin - Od napadov zveze Nato na Zvezno republiko Jugoslavijo (ZRJ) in množičnega bega Romov s Kosova je minilo že več kakor deset let in številni begunci so se v zadnjih letih trdno zasidrali v Nemčiji. Čeprav niso imeli urejenega statusa, so upali, da se v domovino, v kateri so bolj ali manj nezaželeni, ne bodo nikoli vrnili. A niti v Nemčiji, ki je med zadnjimi balkanskimi vojnami beguncem velikodušno odprla vrata, niso več dobrodošli, saj jim grozi izselitev.


Po nemško-kosovskem sporazumu, ki sta ga državi pripravili in naj bi ga podpisali v prihodnjih mesecih, bo Nemčija začela pospešeno vračati Rome na Kosovo. V odgovorih nemškega zveznega notranjega ministrstva na vprašanje poslanske skupine Levice, je navedeno, da je v Nemčiji, 14.000 ljudi s Kosova, ki nimajo urejenega statusa bivanja in se morajo izseliti. Okoli 10.000 je Romov, preostali so ob Albancih še Aškali, Egipčani in Srbi. Lani se je iz Nemčije vrnilo v domovino, najmlajšo evropsko državo, okoli 900 ljudi.

Ukrep ne bo izpeljan naenkrat, ampak postopoma. Sporazum o vračanju beguncev naj bi predvideval zgornjo mejo 2500 oseb na leto. V nemški nevladni organizaciji Pro Asyl, ki se med drugim ukvarja z vprašanji beguncev, so takoj po objavi informacije opozorili na nesprejemljivost takšne politike nemške vlade. Socialni položaj na Kosovu da je že tako zelo slab, med Romi je brezposelnost skoraj stoodstotna, četrti, v katerih so živeli pred vojno, pa so uničene ali jih sploh ni več.

Tudi Levica, ki je zahtevala vladne odgovore, je zgrožena. Opozarjajo na ugotovitve Združenih narodov in človekoljubnih organizacij, po katerih je življenje manjšin na Kosovu povezano s hudo revščino in diskriminacijo. Mladi Romi, ki so odrasli v Nemčiji, po besedah poslanke Levice Ulle Jelpke sploh ne obvladajo albanskega jezika. Ravnanje Nemčije je po mnenju poslanke posebno kočljivo, ker so nacionalsocialisti pobili pol milijona Romov in Sintov, Nemčija pa je s sodelovanjem v napadih Nata na ZRJ pripomogla k pregonu Romov.

Več v petkovi tiskani izdaji Dela