Kosovo z novo vladno koalicijo

Mandatar za sestavo nove kosovske vlade in vodja Demokratske stranke Kosova (DPK) Hashim Thaqi je danes v Prištini podpisal koalicijski dogovor s predsednikom Zveze za novo Kosovo (ANK) Behgjetom Pacollijem. V koaliciji bodo še srbska Samostojna liberalna stranka, lista Ibrahima Rugove ter manjšinske skupnosti.

Objavljeno
19. februar 2011 20.20
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Priština - Po podpisu sporazuma sta Thaqi in Pacolli še sporočila, da bosta delovala kot ekipa in na podlagi skupnega programa obeh strank. Thaqi bo vodil vlado, Pacolli, ki je zaradi svojih poslovnih povezav, domnevno pa tudi mafijskih, precej kontroverzna osebnost, pa bo predvidoma predsednik države, piše slovenska tiskovna agencija STA.

O novem predsedniku naj bi že v ponedeljek, na ustanovni seji odločal novi parlament. V tem sklicu bo imela nova vladna koalicija 65 od 120 poslancev, za izvolitev predsednika pa je potrebna navadna večina. Toda kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, so nekateri poslanci Thaqijeve DPK že napovedali, da bodo najprej predlagali svojega kandidata. Če predsednik v treh krogih ne dobi večine v parlamentu, je potrebno razpisati nove volitve.

Vendarle pa Thaqi in Pacolli danes po podpisu koalicijske pogodbe ne dvomita v uspeh novega zavezništva. »To je koalicijski sporazum za izgradnjo novih institucij Kosova, za izbor predsednika, nove vlade in ministrstev. Predstavlja koalicijo za razvoj Kosova, ki bo izvedla demokratične reforme in ustvarila nova delovna mesta, ki si bo prizadevala za evropsko Kosovo in regionalno sodelovanje,« je izjavil Thaqi.

Dodal je še, da si bo nova vlada prizadevala tudi za vizumsko liberalizacijo pri potovanjih v EU ter za približevanje evroatlantskim organizacijam.

Glede na koalicijski dogovor bo Pacollijev ANK ob položaju predsednika države dobil še tri ministrstva in položaj podpredsednika vlade. To bo postal Muhamed Mustafa, ki bo odgovoren tudi za gospodarstvo, Agim Ceku bo prevzel ministrstvo za varnostne sile, Ferid Agani bo postal minister za zdravstvo, Mimoza-Kushari pa bo vodila ministrstvo za trgovino in industrijo.

Po podpisu koalicijske pogodbe s Pacollijem je Thaqi sporazum podpisal tudi s Slobodanom Petrovićem, predsednikom stranke srbske manjšine na Kosovu, Samostojne liberalne stranke. Petrović bo postal podpredsednik vlade, stranka pa bo prevzela tri ministrstva - za lokalno samoupravo, za vračanje ter za delo in socialo.

Predstavniki manjšinskih skupnosti - Turkov, Aškalijev in Egipčanov - bodo prevzeli ministrstvo za okolje in prostorsko načrtovanje. Z listo Ibrahima Rugove, ki bo imela v novem parlamentu enega poslanca, pa bo Thaqi koalicijski sporazum podpisal v nedeljo, še navaja STA.