Kosovski parlament podprl Ahtisaarijev predlog

Kosovski parlament je na soglasno podprl predlog o prihodnjem statusu Kosova, ki ga je pripravil Ahtisaari. Predlog naj bi bil tudi dobra osnova za pripravo kosovske ustave.

Objavljeno
14. marec 2007 16.21
Novi kosovski predsednik Fatmir Sejdiu
Priština - Kosovski parlament je na današnji seji soglasno podprl predlog o prihodnjem statusu Kosova, ki ga je pripravil posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je na seji povedal, da je nastopil čas za neodvisnost uradno še vedno srbske pokrajine in da je Ahtisaarijev predlog dobra osnova tudi za pripravo kosovske ustave.

Skupščina v Prištini je na današnji seji soglasno podprla tudi poročilo prištinske pogajalske skupine o zadnjih pogovorih s srbskimi pogajalci na Dunaju, vključno s sestankom na vrhu 10. marca, ki ga je Ahtisaari sklenil z ugotovitvijo, da so bile izčrpane vse možnosti za kompromis in da zato nadaljnja pogajanja niso potrebna, saj ne bi prinesla ničesar novega.

Kot so poročali beograjski mediji, sta Ahtisaarijev predlog na seji skupščine v Prištini podprla tudi kosovski premier Agim Ceku in vodja najmočnejše opozicijske stranke v parlamentu (PDK) Hashim Thaqi. Poslancem sta zatrdila, da predlog prinaša Kosovu neodvisnost.

Ceku meni, da bo Kosovo postalo neodvisno že junija

Beograjski mediji povzemajo tudi Cekujev pogovor za zagrebški Vjesnik, da pogajanja na Dunaju niso propadla, ampak so se končala s konkretnim Ahtisaarijevim predlogom o prihodnjem statusu Kosova. Premier meni, da bo Kosovo postalo neodvisno že junija in da Rusija ne bo z vetom nasprotovala predlogu posebnega odposlanca ZN.

Ceku je že v torek na redni novinarski konferenci v Prištini odločno zatrdil, da bo Kosovo zanesljivo neodvisno. Kot je pojasnil, je do takšnega sklepa mogoče priti na podlagi vsega, kar se je dogajalo na zadnjem dunajskem srečanju, kot tudi na podlagi tistih delov Ahtisaarijevega predloga, ki opredeljujejo kosovsko ustavo, zakone in nove simbole.

Posamezni prištinski analitiki menijo, da bo kosovsko vprašanje rešeno do konca maja, v kolikor ne bo prišlo do večjih razhajanj v mednarodni skupnosti. Shkelzen Maliqi ne izključuje "nekoliko milejšo" resolucijo Varnostnega sveta ZN, v kateri - kot pojasnjuje - ne bi bila izrecno omenjena neodvisnost Kosova, vendar bi bila sama po sebi umevna.