Kosovski parlament sprejel resolucijo o dialogu

Kosovska skupščina je sprejela resolucijo o dialogu med Prištino in Beogradom, ki podpira dialog o praktičnih vprašanjih med Kosovom in Srbijo kot dvema neodvisnima državama.

Objavljeno
10. marec 2011 19.16
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd
Beograd - Poslanci so v resoluciji poudarili, da se mora dialog osredotočati le na tehnična vprašanja, ki so v obojestranskem interesu, ne da bi se spuščal v vprašanja suverenosti, ozemeljske celovitosti in kosovskega ustavnega reda. Dialog so podprli z namenom, da bi izboljšali življenjske razmere državljanov in zagotovili približevanje obeh držav Evropski uniji.

V parlamentu so resolucijo sprejeli z navadno večino, podprlo jo je 63 poslancev koalicije, 48 poslancev opozicije je resoluciji nasprotovalo, eden poslanec pa se je glasovanja vzdržal. Demokratska liga Kosova (LDK) ni uspela uveljaviti stališča, da dialog s Srbijo ni prednostna naloga Prištine, na gluha ušesa pa je naletelo tudi mnenje Zveze za Kosovo (AAK), da dialog z Beogradom škodi Prištini.

Kosovski parlament je izrazil željo kosovskega življa, da vzpostavi dobrososedske odnose s Srbijo. Po mnenju poslancev lahko regionalno sodelovanje, dobrososedski odnosi in dialog pripomorejo tako k miru in stabilnosti kot tudi gospodarskemu razvoju obeh držav in regije, kar vodi v evroatlantske povezave.

Opozicijske stranke so prepričane, da se vladni predstavniki brez odobritve parlamenta ne morejo pogovarjati z Beogradom, medtem ko je vladajoča koalicija menila, da je zaradi tehnične narave dialoga podpora parlamenta potrebna le zaradi ratifikacije morebitnih dogovorov, ki bi bili doseženi z dialogom.

Vodja poslanskega kluba Samostojne liberalne stranke Saša Rašić je izrazil zadovoljstvo zaradi uspešnega začetka dialoga med Beogradom in Prištino, pri čemer je poudaril, da je za kosovske Srbe bolj pomembna vsebina pogovorov kot njihova formalna oblika. Kosovski premier Hashim Thaqi je srečanje sklenil z besedami, da pogovori potekajo na enakopravni osnovi.