Kosovski Srbi: ostajamo v okviru Srbije

Več tisoč kosovskih Srbov se je na protestnem shodu spomnilo pred tednom dni ubitega rojaka.

Objavljeno
16. november 2011 15.30
Posodobljeno
16. november 2011 15.40
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kosovska Mitrovica − V srbskem delu Kosovske Mitrovice se je danes na protestnem shodu zbralo več tisoč kosovskih Srbov, ki so po nedavnem uboju rojaka sporočili, da so odločeni ostati na Kosovu in v okviru srbske države, piše Slovenska tiskovna agencija.

Protest pod geslom »Bog vse vidi« so organizirale štiri občine s severa Kosova, kjer živi večinsko srbsko prebivalstvo. Na njem so se svojci in prijatelji, pa tudi drugi, spomnili 28-letnega Save Mojsića, ki je bil ubit devetega novembra, med streljanjem, do katerega je prišlo, ko je policija posredovala v pretepu med Albanci in Srbi v mešanem naselju Brdjani na severu Kosovske Mitrovice. Ranjena sta bila še dva Srba.

Podpredsednik gospodarske zbornice Kosova Vitomir Jaćimović, kjer je Mojsić delal kot varnostnik, je menil, da je »z življenjem plačal to, da je Srb«, za vse smrti in umore Srbov pa obtožil Kfor in Eulex, ki so se po njegovem postavili na stran zločincev.

Nekaj govorcev je vodjo srbske delegacije v dialogu s Prištino Borislava Stefanovića obtožilo, da ne deluje v interesu Srbov. Namestnik predsednika občine Kosovska Mitrovica Momir Kasalović je tako dejal, da prebivalci severa Kosova že skoraj štiri mesece živijo na barikadah v pričakovanju »koliko Kosova bo Stefanović prodal, da bi Srbija dobila status kandidatke za članstvo v EU«. Dodal je, da želijo Srbi na severu Kosova plačevati carino in davke izključno državi Srbiji.

Kosovski Srbi po pomoč v Rusijo

Na nezadovoljstvo kosovskih Srbov z Beogradom, ki želi na vrhu Evropske unije devetega decembra dobiti status kandidatke, ključen pogoj za to pa je obnova dialoga Beograda in Prištine, kaže tudi akcija, ki so jo izvedli minuli teden. Ruskemu veleposlaništvu v Beogradu so predstavniki kosovskih Srbov namreč izročili pismo s prošnjo za dodelitev ruskega državljanstva, ki jo je podpisalo 22.000 kosovskih Srbov.

Eden od njihovih predstavnikov Marko Jakšić je pojasnil, da so se za akcijo odločili iz obupa in zaradi pomanjkanja zaupanja v sposobnost oblasti v Beogradu, da bodo rešile vprašanje Kosova. V primeru pridobitve ruskega državljanstva se sicer ne nameravajo naseliti v Rusiji, dodaja STA.

Po ocenah nekaterih strokovnjakov jim Moskva državljanstva ne bo podelila, saj bi s tem neizbežno povzročila konflikt z Natom, tvegala pa bi tudi poslabšanje odnosov s Srbijo, ki je njena strateška zaveznica na Balkanu.