Kosovski Srbi ponovno na ulicah

Okoli 3000 Srbov na Kosovu je na shodu protestiralo proti predlogu posebnega odposlanec ZN Marttija Ahtisaarija. Shod je minil brez incidentov.

Objavljeno
13. februar 2007 21.14
na današnjem protestnem shodu v mestecu Štrpcese je zbralo okoli 3000 Srbov. (Na arhivski fotografiji udeleženci petkovega protesta)
Priština - Približno 3000 Srbov z območja Siriničke Župe na jugu Kosova je na današnjem protestnem shodu v mestecu Štrpce pod Šar planino odločno zavrnilo predlog o prihodnjem statusu formalno še vedno srbske pokrajine, ki ga je prve dni februarja razgrnil posebni odposlanec ZN Martti Ahtisaari.

Shod, ki je minil brez incidentov s protestnim sprehodom po ulicah Štrpca pod nadzorom pripadnikov lokalne policije, so sicer kosovski Srbi napovedali prejšnji petek, ko so priredili množične demonstracije na severu pokrajine, v Kosovski Mitrovici, ki se jih je udeležilo več kot 10.000 ljudi.

Prireditelji so takrat povedali, da bodo kosovske protestne shode sklenili 27. februarja v Beogradu pred poslopjem veleposlaništva ZDA v Srbiji, na katerega bodo povabili Srbe iz pokrajine ter vse tiste, ki podpirajo ozemeljsko celovitost države.

Kot so poročali beograjski mediji, so protestniki v Štrpcu danes zahtevali od mednarodne skupnosti, da zavrže Ahtisaarijev predlog, ki Srbiji odvzema 15 odstotkov njenega ozemlja in ga podarja Albancem, kosovske Srbe pa razglaša za manjšino v lastni državi. Na shodu je bilo tudi slišati, da Srbi nimajo nič proti nameri ZDA, da Albancem oblikujejo novo državo, vendar jim svetujejo, naj jim jo zagotovijo na lastnem ozemlju, ne pa v deželi Nemanjićev.