Koštunica in Tadić neenotna glede mandatarja

Kabinet srbskega premiera Vojislava Koštunice in urad srbskega predsednika Borisa Tadića nista dosegla dogovora o mandatarju za sestavo nove vlade.

Objavljeno
23. marec 2007 21.13
Boris Tadić
Beograd - Kabinet srbskega premiera Vojislava Koštunice in urad srbskega predsednika Borisa Tadiča sta z nasprotujočimi si navedbami o tem, ali so srbske stranke po parlamentarnih volitvah 21. januarja danes končno dosegle dogovor o novi vladni koaliciji, povzročila pravo zmedo. Na koncu se je sicer izkazalo, da sta se Tadič in Koštunica sicer sestala, da pa dogovora o mandatarju za sestavo nove vlade nista dosegla.

Kot so ob tem ponovili v Tadičevi Demokratski stranki, so pripravljeni oblikovati tudi manjšinsko vlado, ki bi v kar najkrajšem času začela s pripravami na čim hitrejši vstop Srbije v Evropsko unijo in za izboljšanje življenjskega standarda državljanov. Kot so še pojasnili v DS, so današnji pogovori o mandatarju potekali izključno v sklopu širših pogajanj o oblikovanju nove vlade kot celote. Stališče DS namreč je, da dogovor o mandatarju brez hkratnega dogovora o programu in sestavi prihodnje vlade ni mogoč.

Pred tem je neimenovani vir iz premierovega kabineta za dpa povedal, da sta se Tadič in Koštunica na današnjem srečanju dogovorila, da bo slednji ostal na položaju premiera in bo torej vodil tudi novo srbsko vlado. Podobno so danes dopoldne poročali tudi srbski mediji. Tadičevi sodelavci so te navedbe kasneje zanikali, šele pozno popoldne pa se je razkrilo, kdo je govoril resnico.