Koštunica: Novi predlog še hujši od prejšnjega

Beograjska in prištinska pogajalska skupina sta sprejeli spremenjeni Ahtisaarijev predlog o prihodnjem statusu Kosova. Podrobnosti spremembe načrta zaenkrat še niso znane.

Objavljeno
07. marec 2007 18.58
Boris Tadić
Beograd/Priština - Beograjska in prištinska pogajalska skupina sta danes prejeli spremenjen predlog o prihodnjem statusu Kosova, ki ga je posebni odposlanec ZN Martti Ahtisaari napovedal takoj po končanem predzadnjem krogu pogajanj obeh strani na Dunaju. Strani za zdaj še nista razkrili nobene podrobnosti o prejetem predlogu, ki bo sicer v soboto na dnevnem redu njunega zaključnega srečanja na Dunaju. Medtem, ko je Albanska stran s predlogom sprememb zadovoljna, pa je srbski premier Vojislav Koštunica novi načrt označil za še slabšega od prejšnjega.

Ahtisaari je s svojimi sodelavci v dunajski pisarni (UNOSEK) pripravil spremembe po predzadnjem krogu pogovorov beograjske in prištinske delegacije na Dunaju, kjer sta od 21. februarja do 2. marca obravnavali prvotni predlog o prihodnjem statusu Kosova posebnega odposlanca ZN.

Kot poročajo beograjski mediji, bo srbska pogajalska skupina spremenjeni predlog preučila v četrtek, ko naj bi tudi določila delegacijo, ki se bo udeležila sobotnega srečanja. Ahtisaari je poleg obeh delegacij na Dunaj povabil tudi najvišje uradnike Beograda in Prištine, srbski predsednik Boris Tadić pa je danes potrdil, da se ga bo udeležil.

Tudi član prištinske pogajalske skupine Vetton Surroi je potrdil, da so prejeli spremenjeni Ahtisaarijev načrt, vendar je povedal, da ne more povedati nobene podrobnosti o njem, ker ga še ni prebral.

Nasprotujoče si vesti o spremembah v načrtu

Tiskovni predstavnik posebnega odposlanca ZN Remy Dourlot je danes dopoldne za beograjske medije zatrdil, da bo nov predlog vseboval "veliko sprememb glede na prvotni predlog", vendar je izpostavil, da ne more reči, ali se bo tako glasilo tudi dokončno besedilo.

Kot je dejal kosovski predsednik Fatmir Sejdiu, so zadovoljni z novo različico predloga posebnega odposlanca ZN, "ker prve analize kažejo, da v njej ni pomembnejših sprememb, ki bi mogle vplivati na bistvo prvotnega". Zatrdil je tudi, da je Ahtisaari pritrdil nekaterim predlogom, ki jih je dala prištinska delegacija na dunajskih pogovorih.

Povsem drugačne odzive je pričakovati iz Beograda, kajti tiskovni predstavnik Demokratske stranke Srbije (DSS), ki jo vodi premier Vojislav Koštunica, je za srbske medije povedal, da je "novi predlog še hujši od prejšnjega". Kot je pojasnil se spremenjeno besedilo predloga "v celoti ujema s stališči albanskih separatistov".

Prištinski časnik v albanščini Express pa v četrtkovi izdaji piše, da Ahtisaarijev predlog ni pretrpel pomembnejših sprememb. Sklicujoč se na diplomate, ki so seznanjeni s spremembami, Express poleg tega trdi, da je v predlog vnesen del, ki opredeljuje odnose Srbije in Kosova po določitvi statusa.