Italija ima tudi uradno novo vlado

Novo vlado sestavlja 17 ministrov, med katerimi so tri ženske.

Objavljeno
16. november 2011 14.11
Posodobljeno
16. november 2011 14.17
D. P./STA
D. P./STA

RIM – V predsedniški palači v Rimu je danes prisegla nova italijanska vlada pod vodstvom Maria Montija, ki naj bi Italijo rešila pred finančnim polomom. Sestavo tehnične vlade, v kateri ni političnih imen, je predstavil pred nekaj urami, ko je tudi uradno sprejel položaj premierja.

Med ministri tri ženske

Novo vlado sestavlja 17 ministrov, med katerimi je tudi 68-letni Monti, ki je poleg premierskega položaja prevzel še vodenja finančnega in gospodarskega resorja. Med ministri, ki prihajajo iz vrst bančnikov, diplomatov in tudi akademikov, so tri ženske.

Optimističen je

Kot je dejal ob sprejemu položaja, se bo njegova vladna ekipa osredotočila na »usklajene pobude za gospodarsko rast in razvoj. Od naših evropskih partnerjev in mednarodne skupnosti smo dobili številne spodbudne signale. Verjamem, da bo vse to vodilo v pomiritev tržnih težav, ki zadevajo našo državo.«

Na prisegi pri predsedniku države Giorgiu Napolitanu sta manjkala le dva ministra – novi vodja diplomacije, dozdajšnji veleposlanik v ZDA Giulio Terzi di Sant'Agata, ki je še vedno v Washingtonu, ter novi obrambni minister Giampaolo Di Paola, ki je v okviru Natove misije v Afganistanu.

Vlado čaka še potrditev v parlamentu

Po slovesni prisegi se bo nova vlada odpravila v vladno palačo Chigi, kjer bo potekal prenos oblasti s predhodne vlade Silvia Berlusconija. Sledila bo prva seja vlade, v četrtek in petek pa jo čaka še potrditev v obeh domovih parlamenta.