Krajišnika navdušeno sprejeli doma

Nekdanji predsednik parlamenta Republike srbske, ki je bil v Haagu obsojen na 20 let, je bil predčasno izpuščen iz zapora.

Objavljeno
30. avgust 2013 23.22
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Banja Luka - Nekdanji predsednik parlamenta Republike srbske Momčilo Krajišnik, ki ga je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije obsodilo na 20 let zapora zaradi pregona in prisilne izselitve nesrbskih prebivalcev BiH med vojno v letih 1992-1995, je bil predčasno izpuščen iz zapora. V domovini ga je pričakal evforičen sprejem.

Krajišnik je bil izpuščen iz britanskega zapora in se je vrnil v domačo Republiko srbsko. Tam so ga pričakali z navdušenjem, medtem ko v preostalem delu BiH vlada razočaranje.

Krajišnik je na beograjsko letališče priletel nekaj po 18. uri. Tam ga je pričakalo letalo vlade Republike srbske, ki ga je prepeljalo v Banja Luko, od tam pa je z vladnim helikopterjem poletel v domače Pale.

Ob prihodu v Banja Luko je Krajišnik dejal, da se želi v prihodnje posvetiti zasebnim poslom - pred časom je povedal, da želi delati na bencinski črpalki svojih otrok - in ne politiki. Zakaj so mu v Palah pripravili sprejem, mu ni povsem jasno, saj je navsezadnje vojni zločinec, je dejal, a hkrati napovedal revizijski postopek proti razsodbi haaškega sodišča.

Vrnitev Krajišnika in njegov sprejem v Palah sicer v živo prenaša Radiotelevizija Republike srbske, kar je prav tako sprožilo hude kritike v preostalih delih BiH.

Haaško sodišče je v začetku julija razsodilo, da bo Krajišnik predčasno izpuščen, potem ko bo odslužil dve tretjini kazni. »Krajišnik sprejema sodbo sodišča in svojo odgovornost za nasilno preseljevanje nesrbskega prebivalstva s področja Republike srbske. Prav tako je izkazal željo, da bi pripomogel k spravi med narodi v BiH,« je odločilo haaško sodišče.