Kralj, ki ljudem veliko pomeni

Ko je v ponedeljek minil že en mesec, odkar se kralj Bhumibol Aduljadej v bolnišnici zdravi zaradi pljučnice, je Tajce začelo skrbeti za prihodnost države. Zaradi negotovosti so zadrhtele borze, celotna regija pa se je pridružila trepetanju.

Objavljeno
22. oktober 2009 11.32
Zorana Baković
Zorana Baković
Peking - Ko je v ponedeljek minil že en mesec, odkar se kralj Bhumibol Aduljadej v bolnišnici zdravi zaradi pljučnice, je Tajce začelo skrbeti za prihodnost države. Zaradi negotovosti so zadrhtele borze, celotna regija pa se je pridružila trepetanju, ki se ga niti imenovati ne sme, saj je monarhovo ime zaščiteno z zakonom.

Vlada v Bangkoku je samo nedoločno izjavila, da gre za »govorice«, ki vznemirjajo trg vrednostnih papirjev. Tistega, kar so vsi vedeli, sploh ni bilo treba pojasnjevati. Šlo je za 81-letnega kralja, ki je na Tajskem prestolu že 63 let in je že dosegel rekord kot monarh z najdaljšo vladavino na svetu.
Kralja Bhumibola so v bolnišnico Siriradž sprejeli 19. septembra s povišano temperaturo, brez teka in z znamenji izčrpanosti. Čeprav njegovi zdravniki pravijo, da je »na splošno v dobrem stanju«, bo njegov oslabljeni organizem zaradi visoke starosti potreboval več časa, da si bo opomogel.
Čim dlje je kralj v bolnišnici, bolj se Tajci zavedajo, da še niso pripravljeni na slovo od njega, deloma zato, ker so mnogi rojeni z njegovo sliko na zidu, deloma pa tudi zato ker nihče v prestolonasledniku Vadžiralongkornu še ne vidi avtoritete in karizme njegovega očeta.

Največji vir skrbi je pravzaprav globok razkol v tajski družbi in na političnem prizorišču. V več kot šestih desetletjih svoje vladavine je Bhumibol doživel deset državnih udarov, 16 sprememb ustave in 27 zamenjav premiera. Pogosto je bil prav on edini vezni člen razcepljene države, ki se je včasih znašla tik pred začetkom nevarnega streljanja in državljanske vojne. Mnogi Tajci, ne glede na to, kateri politični opciji pripadajo, so prepričani, da bo v državi mir, dokler bo kralj živ.

Zato ni prav nič čudno, da se je ob najmanjšem namigu, da Bhumibol ne okreva, borza prejšnji teden odzvala z dramatičnim padcem za nekaj odstotkov na dan. Zato je premier Abhisit naročil preiskavo, ki bo poiskala vir govoric. S tem pa je samo okrepil živčnost med državljani, ki so v tem prepoznali nesposobnost premiera, da morebitno slovo od kralja pričaka z zrelim političnim programom, s katerim bi lahko samozavestno kandidiral na volitvah. Odkar je bil nekdanji premier Thaksin Šinavatra leta 2006 z državnim udarom odstranjen s položaja, ker so ga obtoževali korupcije, se na ulicah Bangkoka vrstijo demonstranti v rumenih srajcah, ki podpirajo Abhisita in Narodno zvezo za demokracijo, in tisti v rdečih srajcah, ki zahtevajo vrnitev Thaksina in so privrženci gibanja z imenom Združena fronta demokracije proti diktaturi.

Politična vloga monarhije ni samo simbolična, saj pri ulični demokraciji Tajske sodeluje tudi vojska, vsako takšno gibanje pa je z nevidnimi nitmi povezano tudi z dvorom. Toliko bolj pomembno je, kako bo ta država s 64 milijoni prebivalcev in enim od najmočnejših gospodarstev v Aziji pričakala spremembo na prestolu.

Tajska očitno na ta trenutek še ni pripravljena. To se je najbolj pokazalo takrat, ko je premike na borzi prejšnji teden lahko umirila samo najmlajša kraljeva hčerka, princesa Čulabhorn, ki je na televiziji pojasnila, da je Bhumibol ostal v bolnišnici samo zaradi okrevanja, ki dobro napreduje.

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela