Kriza kot posledica rivalstva med premierom in predsednikom

Romunska vlada je kljub nasprotovanju predsednika države Traiana Basescuja na današnji seji preložila volitve v Evropski parlament, ki bi morale biti 13. maja, na še nedoločen datum v drugi polovici leta.

Objavljeno
12. marec 2007 17.19
romunski predsednik Traian Basescu
Bukarešta - Romunska vlada je kljub nasprotovanju predsednika države Traiana Basescuja na današnji seji preložila volitve v Evropski parlament, ki bi morale biti 13. maja, na še nedoločen datum v drugi polovici leta. Vprašanje preložitve volitev je sprožilo nova nesoglasja med romunskim premierom Romunska vlada je kljub nasprotovanju predsednika države Traiana Basescuja na današnji seji preložila volitve v Evropski parlament, ki bi morale biti 13. maja, na še nedoločen datum v drugi polovici leta. ter predsednikom države Basescujem, katerih rivalstvo že skoraj dve leti vnaša nestabilnost v romunski politični prostor.

Preložitev zaradi napetega vzdušja

Po navedbah predstavnice romunske vlade za odnose z javnostmi Camelie Spataru je vlada izredno uredbo o preložitvi evropskih volitev sprejela zaradi napetega političnega vzdušja v državi in da bo nov datum določen po posvetovanju s političnimi strankami. S tem je dejansko ponovila stališče premiera Tariceanuja, ki je dejal, da je treba volitve prestaviti, saj bi drugače domače politične spletke lahko državljane zmedle pri njihovem odločanju o vlogi Romunije v Evropski uniji.

Vprašanje je vneslo močan razdor tudi v vladajočo koalicijo, ki jo sestavljata Nacionalna liberalna stranka (PNL) ter Demokratska stranka (PD). "Če se koalicijske partnerice s tem ne strinjajo, lahko gredo v opozicijo", je v soboto namreč dejal Tariceanu. Premierova PNL namreč podpira preložitev volitev, proti preložitvi pa je PD, ki je blizu predsedniku države Basescuju. Obe stranki sta priznali, da nesoglasja ogrožajo vladno koalicijo, sklenjeno leta 2004. PD naj bi tako svoje sklepe še danes sporočila na novinarski konferenci.

Politična kriza, ki Romunijo pesti že skoraj dve leti, se je v nedeljo zvečer zaostrila, saj je premier Calin Popescu Tariceanu predsedniku države Traianu Basescuju v pismu sporočil, da na za danes predvideni seji vlade ni dobrodošel.

Basescu: Udeležba ne le ustrezna, ampak obvezujoča

Basescu se je prav zaradi tega želel udeležiti seje vlade, to pa namerava storiti kljub pozivu Tariceanuja. Basescu mu je namreč odgovoril, da se bo udeležil seje vlade, "kot je napovedal", saj to ni le "ustrezno, temveč tudi obvezujoče". Zaradi nestrinjanja glede datuma volitev pa so se zaostrili tudi odnosi med že razdeljeno vladno koalicijo.

Tariceanu je Basescuja v pismu obvestil, da njegova navzočnost na seji vlade "ni ustavno upravičena". V Romuniji sicer lahko predsednik države vodi seje vlade namesto premiera, ko so na dnevnem redu zunanja politika, obramba ali vprašanja javnega reda. Po mnenju Tariceanuja pa v tem primeru ne gre za tovrstne zadeve. Basescu naj bi bil sicer dobrodošel na vseh sejah vlade, "ko je to ustavno upravičeno," je zapisal romunski premier.

Tariceanu za preložitev volitev v Evropski parlament

Premier si želi preložitve volitev v Evropski parlament, ker naj bi v tem trenutku dalj časa trajajoče notranjepolitične napetosti zasenčile evropske teme. Če se koalicijske partnerice s tem ne strinjajo, "lahko gredo v opozicijo", je v soboto dejal Tariceanu. Proti preložitvi volitev je vladna Demokratska stranka (PD), ki je blizu predsedniku države. Romunija, ki je od 1. januarja članica EU, mora najkasneje do 31. decembra izvoliti 35 poslancev Evropskega parlamenta, določitev datuma volitev pa je v pristojnosti vlade.

Vzrok za skoraj dve leti trajajoče notranjepolitične napetosti v Romuniji je rivalstvo med Basescujem in Tariceanujem. Zaradi tega romunski parlament trenutno preučuje pobudo opozicijske socialistične stranke PSD o možnosti referenduma o odvzemu mandata predsedniku Basescuju. PSD obenem grozi z vložitvijo nezaupnice vladi, če Tariceanu ne bo preoblikoval vlade. Zaradi napetosti v vladni koaliciji pa niti ni jasno, ali ima Tariceanu še zadostno podporo v parlamentu.