Kriza vendarle za nekaj dobra

Finančna in gospodarska kriza imata velik vpliv na energijski sektor po vsem svetu. Investicije v okolju neprijazne tehnologije so se zmanjašele, zato bi se lahko emisije CO2 v letu 2009 znižale za tri odstotke.

Objavljeno
06. oktober 2009 17.13
Mo.Z.
Mo.Z.
Bangkok - Finančna in gospodarska kriza imata velik vpliv na energijski sektor po vsem svetu. Investicije v okolju neprijazne tehnologije so se zmanjašele, zato bi se lahko emisije CO2 v letu 2009 znižale za tri odstotke. Če bi se to zgodilo, bi šlo za največje zmanjšanje teh emisij v zadnjih 40 letih, je na svoji spletni strani zapisala Mednarodna agencija za energijo (IEA).

Kot še navajha agencija, bi v primeru, da bi vladne politike izkoristile to možnost in vlagale v zeleno tehnologijo, lahko ohranili dvig globalne temperature za do dve stopinji.

 

„Sporočilo je jasno: če bomo nadaljevali na osnovah zdajšnje energije in podnebnih politik, bodo posledice globalnega segrevanja neprizanesljive," pravi Nobuo Tanaka, izvršni direktor IEA. „Energija je v srcu samega okoljskega problema, zato mora ta tvoriti jedro rešitve," razlaga Tanaka.

 

Samo v letošnjem letu je recesija vplivala na tri odstotno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, kar bi lahko pomenilo, da bodo te do leta 2020 nižje za pet odstotkov, torej nižje od lanskih izračunov IEA.