Križarko Costa Concordia naj bi v ponedeljek dvignili s čeri

Nesrečno ladjo bodo predvidoma na začetku prihodnjega leta odvlekli do pristanišča.

Objavljeno
12. september 2013 16.47
ITALY-SHIPPING-TOURISM-DISASTER-SALVAGE-FILES
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Rim − Odstranjevanje razbitine luksuzne križarke Costa Concordia s čeri pred malim toskanskim otokom Giglio, kjer je nasedla 13. januarja lani, pri čemer je umrlo 32 ljudi, se, kot kaže, počasi bliža koncu. Italijanska civilna zaščita je namreč sporočila, da bodo ladijsko razbitino predvidoma v ponedeljek dvignili s čeri.

»Če bodo vremenske razmere to dovoljevale, se bo operacija začela ob šestih zjutraj,« je po poročanju tiskovne agencije AFP povedal vodja agencije za civilno zaščito Franco Gabrielli, ki nadzoruje potek del. Več sto delavcev in 20 ladij naj bi za operacijo, ki bo skupno stala okoli 752 milijona evrov, potrebovalo okoli deset ur.

Več kot 110.000 kilogramov težki rjaveči ladijski lupini, ki na čereh leži vse od nesreče, so do sedaj s pomočjo velikih vreč cementa in posebej za ta namen izdelane jeklene ploščadi uspeli preprečiti, da bi potonila v globoko vodo. Načrtujejo, da bi jo z vrvmi in škripci poravnali − kar bo po pisanju agencije AFP zelo zahtevno, saj bi se lahko prelomila na dvoje −, nato pa bi jo na začetku prihodnjega leta odvlekli do pristanišča.

Čeprav so iz ladje že odstranili nafto, okoljevarstveniki vseeno opozarjajo na nevarnost strupenih kemikalij, ki bi med postopkom lahko iztekle iz ladje. Še vedno so nejevoljni tudi prebivalci otoka, ki je v veliki meri odvisen od turizma. Kot pravijo, je namreč zaradi nesreče otok zadnji dve poletji obiskalo manj turistov.

Nič kaj pa niso ne domačinov ne sorodnikov žrtev pomirile prve kazni, ki jih je zaradi nesreče štirim članom posadke in vodji krizne enote lastnika ladje, podjetja Costa Crociere, izreklo sodišče v toskanskem mestu Grosseto. Potem, ko so se pogodili in priznali del krivde, so jim namreč izrekli blage zaporne kazni − od leta in pol do dveh let in deset mesecev.

Še vedno pa sodijo kapitanu nesrečne križarke Francescu Schettinu, ki je obtožen nenaklepnega uboja 32 ljudi, povzročitve nesreče in okoljske škode ter tega, da je ladjo zapustil še preden so z nje evakuirali vse potnike, zaradi česar se ga je oprijel vzdevek Kapitan Strahopetec. Dvainpetdesetletniku grozi 20-letna zaporna kazen.